Štrajk glađu u Zastava INPRO 19. dan, štrajkačima sve teže

Vesti 30. okt 201613:04 > 13:05
N1

Zdravstveno stanje radnika Zastave INPRO iz Kragujevca, koji već 19 dana štrajkuju glađu i uzimaju samo vodu i sokove, sve je teže, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja.

„Predstavnici Štrajkačkog odbora su juče imali nezvanični sastanak sa državnim sekretarom ministarstva rada Draganom Popovićem, direktorom grupe Zastava vozila Draganom Srejovićem i predstavnikom Samostalnog sindikata Zoranom Mihajlovićem. Bilo je reči o mogućnosti da se popravi ponuda socijalnog programa, koja je bila 200 evra po godini staža, kao i da se vidi koliko radnika bi otišlo u invalidsku penziju, a koliko njih bi moglo da ostane da radi“, rekao je Pušonja.

Za to vreme štrajk glađu u fabrici Zastava INPRO nastavlja 20 invalida rada koji odbijaju da budu tehnološki višak u preduzeću koje zapošljava 132 radnika. Oni od nadležnih očekuju da reše njihov status, problem neisplaćenih zarada i poboljšaju ponudu socijalnog programa.

Štrajk glađu 11. oktobra počelo je 28 radnika, koji su istakli deset zahteva za rešenje svojih problema, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja ili neophodnog bolničkog lečenja nekoliko radnika moralo da odustane.

Pušonja je rekao da je svim radnicima s invaliditetom, kojih u Zastava INPRO ima 115, u petak isplaćen deo zarade za septembar, u proseku oko 22.000 dinara, iako je po dogovoru sa predstavnicima ministarstava rada i privrede trebalo da bude isplaćena kompletna zarada za taj mesec.