Penzioneri najavili protest zbog smanjenja penzija

Vesti 27. okt 201614:37 > 14:39
Izvor: Freeimages.com/Andrew C.

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije najavilo je da će 1. novembra održati protest u Beogradu sa zahtevom da im se penzije vrate na nivo pre novembra 2014. godine, usklađuju sa rastom cena dva puta godišnje i da im se vrati oduzeta suma.

Protest će seodržati na Trgu Nikole Pašića, pred Ustavnim sudom i pred Vladom Srbije.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović rekao je da će na protestu najaviti početak prikupljanja 30.000 potpisa kako bi Skupština Srbije raspravljala o Predlogu zakona koji su podnela ta dva udruženja početkom ovog meseca, a koji predviđa isplatu penzija kao pre novembra 2014.

Potpredsednik USPS Mihajlo Radović rekao je da su penzioneri u sve težem materijalnom i zdravstvenom položaju i da ih u borbi za njihova prava ometa Ustavni sud da „stignu do Strazbura“.

„Prosečna penzija u Srbiji je manja od 24.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa košta 34.143 dinara pa su penzioneri prinuđeni da kombinuju šta mogu kog meseca da plate“, rekao je Radović i podsetio da su penzije smanjenje do 25 odsto.

Dodao je da je stepen siromaštva u Srbiji između 27 i 35 odsto i da „nas samo jedan korak deli od punog siromaštva“. Radović je rekao i da penzioneri hoće da upozore Vladu Srbije kako narod živi.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić rekao je da je Narodnoj Skupštini podnet i Predlog zakona o PIO fondu čijim bi se usvajanjem promenila upravljačka struktura.

Tamburić je rekao da je Upravni odbor PIO fonda sa 21 člana smanjen na sedam i da većinu čine predstavnici Vlade, čime je „podržavljen“, umesto da najveći broj članova delegiraju oni koji su uplaćivali ili uplaćuju doprinose.

Vlada Srbije je 2014. godine zbog mera štednje i smanjenja deficita u budžetu smanjila penzije.