Polemika Dačića i SDS-a: Ko je koga oživeo i doveo na vlast

Vesti 26. okt. 201615:38 > 15:44
Podeli:
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Raspravo u osnivanju Fonda za zapadni balkan obeležila je polemika ministra Ivice Dačića i poslanika SDS-a.

Poslanici opozicionih stranaka SRS, DSS i pokreta Dveri zaražili su da se s dnevnog reda povuče predlog za ratifikaciju Sporazuma o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan a čiji je cilj, kako je najavljeno,  jačanje veza i podsticanje evrointegracija Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Miroslav Aleksić iz poslaničke grupe SDS–NPS rekao je da sporazum nije sporan, ali je sporna kontradiktorna politika koju vodi Vlada Srbije.

„Morate reči šta je potpisano u Briselu. Sporazum neće znači priznanje Kosova, ali je korak ka tome. Budite iskreni i kažite za koju se politiku zalažete. Ministra Dačića će partneri koji su sada izglasali da Kosovo ne bude članica Unesko, pitati zašto mi ubuduće da glasamo protiv toga ukoliko vi potpisujete sporazume sa Kosovom. (…) Ta kontradiktorna politika će nas verovatno koštati i Trepče i Gazivoda“, naveo je Aleksić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da je Sporazum potpisala ministarka Jadranka Joksimović na osnovu odluke Vlade Srbije i poručio poslaniku Aleksiću da svi mogu da vide i pročitaju šta je potpisano u Briselu, kao i da neće dozvoliti da bilo ko baca sumnju da Ministarstvo spoljnih poslova vodi antidržavnu politiku.

Poslanik Miroslav Aleksić je replicirajući Dačiću rekao da je lider SPS-a učestvovao u svim vladama od 2008. godine.

„Vi gospodine Dačiću ste učestvovali u svim vladama od 2008. godine i sve politike su vam odgovarale. Tada ste se borili protiv Vučića, danas se borite protiv Tadića. Prozivate Tadića i DS kojima treba da budete zahvalni jer su vas vratili u život, a vi ste posle njima vratili tako što ih prozivate. Sada vam je Vučić novi partner, a videćemo ko će biti sledeći“, kazao je on.

Odgovarajući na te navode ministar spoljnih poslova i lider socijalista Ivica Dačić je rekao je da je SPS 2008. godine sa PUPS i JS „mogla da bira“ da li će na vlasti biti Koštunica i Šešelj ili Tadić.“Bili smo samo Miodrag Rakić i ja kod Tadića te noći, nigde nikog nema. Mi smo vas vratili u život“, rekao je Dačić u parlamentu.

Dačić je rekao i da je SPS uvek bila „korektan partner“ i da nema nameru da polemiše dalje o toj temi.

Poslanik SDS Marko Đurišić je rekao je da ne razume nervozu Dačića i da ne razume zašto je došao sa stavom da samo on nije odgovoran, dok su odgovorni svi – i Tadić, i Stefanović i Vučić.

„Prvi put posle tri godine imamo priliku da razgovaramo o politici Vlade prema Kosovu i posledicama Briselskog sporazuma. Pustite nas da govorimo o tome. Nemojte da se branite time da nemate ništa sa tim“, kazao je Đurišić.