Nikolić: Sankcije prijateljskim zemljama ne donose efekat

Vesti 20. okt 201617:33 > 17:35
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da uvođenje sankcija prijateljskim zemljama ne donosi nikakav efekat, već samo pogoršava položaj najugroženijih slojeva stanovništva, saopštila je Kancelarija predsednika Srbije.

„Naša namera da budemo punopravni član EU je iskrena, ali nas neprestano suočavaju sa uslovima da se ta naša želja ostvari. Kada bismo našim iskrenim prijateljima uveli sankcije, to nam ne bi donelo nove prijatelje, već bismo, osim prijateljstva, izgubili veliku podršku u međunarodnim odnosima“, rekao je Nikolić tokom sastanka sa potpredsednicom Vlade Namibije i ministarkom spoljnih poslova Netumbom Nandi Ndaitve.

On je dodao da sankcije ne donose nikakav efekat, sem što pogoršavaju položaj najugroženijih slojeva stanovništva, navodi se u saopštenju.

Nikolić je dodao da se Srbija bori ne samo za principe na kojima zasniva svoju državu, već i za univerzalne principe na kojima počiva međunarodna zajednica.

„Mi smo primer primene dvostrukih standarda u međunarodnim odnosima i za nas su spremljeni uslovi koji ne važe za druge. Ako pet zemalja EU nema nikakve posledice zbog nepriznavanja Kosova, zašto bi Srbija trpela posledice zato što ne može da prizna nezavisnost“, upitao je Nikolić.

Kako se navodi, predsednik Srbije je izrazio zahvalnost Vladi Namibije za nepriznavanje nezavisnosti Kosova i podršku u očuvanju srpske kulturne baštine u Unesku.

Govoreći o migrantskoj krizi, Nikolić je izrazio očekivanje da će evropski zvaničnici naći rešenje za taj problem i ocenio da je Srbija „pružila migrantima koliko je mogla“ i pokazala sposobnost da se na odgovoran način suoči sa problemima.

Nikolić i Ndaitve su se saglasili da prijateljstvo Srbije i Namibije treba unaprediti saradnjom posebno u ekonomiji, kroz prenos znanja i tehnologije, poljoprivredu, građevinarstvo i obrazovanje, dodaje se u saopštenju.

Ndaitve je predsedniku Srbije prenela pozdrave predsednika Namibije Hagea Gejngoba i istakla da Namibija ceni istorijsko prijateljstvo sa Srbijom, posebno činjenicu da se pokazala kao pravi prijatelj u borbi za nezavisnost njene zemlje, u vreme SFRJ.

Ona je izrazila spremnost da nastavi da podržava rešavanje problema Kosova mirnim putem kroz dijalog i dodala da „Namibija, bez obzira na pritiske, neće napraviti nijedan korak dok se Beograd ne dogovori sa Prištinom“.

Ndaitve je ocenila da ekonomski odnosi dve zemlje treba da budu prioritet i istakla da se problem migranata mora rešavati rešava tamo gde je nastao, a ne bavljenjem posledicama, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika Srbije.