Sonja Liht: Neobično uljudan dijalog Vučića i Rame

Vesti 20. okt 201614:49 > 14:51
Tanjug/Sava Radovanović

Ovogogodišnji Beogradski bezbednosni forum ostaće upamćen po „neobično uljudnom“ dijalogu premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame, smatra predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Sonja Liht je u intervjuu za Novi Magazin ispričala kako je teklo organizovanje susreta dva premijera i ocenila da to nije bilo teško.

„Istina, trajalo je, ali od samog početka kad je ideja rođena, novembra prošle godine, po završetku prethodnog foruma, mi smo korak po korak išli ka trenutku kad će se sresti“, rekla je Liht.

Dodaje da nisu znali da će se susret pretvoriti u višednevnu posetu delegacije Albanije Srbiji, kao što se nije znalo da će biti prevedena knjiga Edija Rame.

„Način na koji se odvijao taj razgovor zaista je korak u pravcu redefinisanja Balkana, koji se prepoznaje ne samo kao zona sukoba, nego i kao nesposobnost za dijalog“, smatra Liht.

Ona je podsetila da su dvojica premijera razgovarala pred stotinama učesnika i medija, pred milionima gledalaca, sporili su se ne samo o statusu Kosova, nego i o drugim pitanjima, ali su to radili u ozbiljnoj raspravi.

„Oni koji ovde vode dijalog pred očima javnosti obično vode monologe, a njih dvojica su čuli jedan drugog, odgovarali na argumente i posle toga u Nišu normalno nastavili komunikaciju“, istakla je Liht.

Na pitanje kome je bilo teže, predsednica Balkanskog fonda za političku izuzetnost odgovara da to nije lako proceniti – Vučić se nalazio pred domaćom publikom, ali to nije fudbal gde domaći teren daje prednost.

„U ovo doba populizma skoro svi političari računaju na reakciju domaće publike, a publika je bila ogromna. Kako sami kažete, nekoliko televizija je direktno prenosilo razgovor. Edi Rama, sa druge strane, sedi u Beogradu u trenutku kada su odnosi između Srbije i Kosova vrlo napeti“, naglasila je ona.

Podsetila je da su dan ranije kosovski zvaničnici objavili bojkot Beogradskog bezbednosnog foruma, bez obzira na to što nije država Srbija bila organizator, već tri nevladine organizacije.

„Sigurna sam da je Rami bilo teško da u jednom trenutku takve napetosti ostane pri dogovoru o javnom dijalogu. Mislim da su obojica pokazali spremnost da prevaziđu taj prvi nivo reakcija, uđu u dijalog i tretiraju ga kao jedan od mnogih koje će voditi u budućnosti“, zaključila je Liht.