Burna sednica: Ko su čiji Srbi i ko je veći Srbin

Vesti 17. okt 201618:28 > 18:38
Podeli:
Izvor: N1

U Skupštini Srbije održana je burna sednica Odbora za Kosovo i Metohiju koji je većinom glasova podržao odluku Vlade o poništavanju svih pravnih posledica akata koja se odnose Trepču. Sednicu su obeležili izlazak poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) i žustra polemika poslanika vlasti i opozicije o briselskom dijalogu.

Ko su čiji Srbi i ko je veći Srbin – bile su glavne teme sednice odbora za Kosovo i Metohiju.

Nemanja Šarović  – SRS: Nikakva Srpska lista ne postoji, to su Tačijevi Srbi, to su ljudi koji su birani u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Milovan Drecun, predsednik Odbora: Kolega Šaroviću, neću Vam dozvoliti da vređate ijednog Srbina sa Kosova i Metohije.

Goran Bogdanović – SDS: U to vreme dok sam ja bio u Vladi Kosova, Tači nije bio, tako da nisam bio Tačijev Srbin. Ako mi prebacujete na tu stvar, onda mi recite da sam bio Redžepijev Srbin.

Nad pregovorima Beograda i Prištine nadvio se crni oblak – informisao je poslanike direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju Marko Đurić.

„Nedavno sam bio šokiran kada sam slušao Editu Tahiri na jednom od sastanaka, kada se javno pred predstavnicima međunarodne zajednice hvalila da ono što ona napiše u nekakvom šestomesečnom izveštaju bude direktno prepisano i uneto u pregovatrački okvir za poglavlje 35“, rekao je on.

Đurić kaže da se potom uverio da je Edita Tahiri u pravu i da je separatizam na Kosovu, „ušao u novu, opasnu fazu.“

Šta je novo, pitali su poslanici opozicije.

Gordana Čomić – DS: Malo imamo problem sa realnošću i malo imamo problem sa apsolutnim legitimitetom stava da se realnost poriče. Koja su to merila za pregovaranje o poglavlju 35?

Boško Obradović – Dveri: Gospodin Marko Đurić se danas kandidovao za novog Aleksandra Vulina. Šta to znači? Znači novu pozorišnu predstavu…

Milovan Drecun: Ja molim da sa malo više uvažavanja govorimo jedni o drugima i da se obraćamo…

Boško Obradović: Ne razumem zašto je uvredljivo biti Vulin.

Oko očuvanja Kosova ne sme da bude dileme, međutim, Đurić nije dobio podršku svih…

„Ja na to kažem, i na nejedinstvo kažem – sramota, sramota, sramota!“, poručio je Đurić.

Jedinstva na kraju nije bilo, a radikali su u jednom trenutku napustili sednicu, kažu uvređeni, jer im je Đurić u jednom trenutku dobacio i: Sram vas bilo!