Burna rasprava u Skupštini zbog opaske o “Tačijevim Srbima”

Tanjug/Sava Radovanović

Poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Nemanja Šarović nazvao je Srbe koji su deo kosovskih institucija, "Tačijevi Srbima" što je izazvalo buru negodovanja vladajuće većine.

Šarović je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo negodovao što je na početku rada predsednik odbora Milovan Drecun pročitao pismo srpske liste s Kosova kojim se izražava podrška Vladi i poziva na jedinstvo.

„U pravnom sistemu Srbije nikakva srpska lista ne postoji. To su Tačijevi Srbi, koji su birani u skladu sa Ustavom i zakonom Kosova. To su predstavnici u špitarskom sistemu, vi ste ponizili čitavu Skupštinu i ovaj odbor time što ste to uradili, nemate na to pravo“, rekao je Šarović. Predsednik Odbora je upozorio Šarovića da neće dozvoliti da tako govori ni o jednom Srbinu s Kosova i da se neće libiti da mu izrekne opomenu.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da se vređanjem nanosi velika šteta Srbima na Kosovu koji tamo svakodnevno trpe nasilje i kazao da bi neki poslanici morali da se izvine zbog svojih izjava.

On je kazao da su na sednici Odbora danas najglasniji oni čija se podrška među Srbima na Kosovu „meri promilima“, te im je poručio da prvo pobede na izborima, kao što je pobedio SNS, pa onda da sprovode rešenja o kojima govore.

Šarović mu je odgovorio da su „i Hitler i Musolini imali podršku građana od 70 odsto“.

Na to je reagovao direktor Kancelarije Vlade Srbije sa Kosovo Marko Đurić rekavši da Šarovića nema nigde kada treba da se pomoge Srbima, da ih nema u glasovima građana na izborima, ali da ih ima „kada treba da se pravi buka“.

Đurić i predstavnici vladajuće većine ocenili su da se sa sednice Odbora „mora poslati jasna poruka sloge, jedinstva i solidarnosti“ sa Srbima na Kosovu, a ne uvrede. Poslanik Dveri Boško Obradović rekao je da se od Dveri uvek može očekivati podrška očuvanju Kosova i pomoć tamošnjim Srbima, ali da se nikada ne može očekivati solidarnost i jedinstvo s vladom koja je potpisala antiustavane sporazume i ukinula srpske institucije na Kosovu.

„Vi ste razbili jedinstvo Srba po pitanju KiM. Vi ste kroz Kancelariju za KiM radili samo na tome kako ćete da učlanite što više u SNS i Pokret socijalista, a da eliminišete sve one koji se tome suprotstavljaju. Jedinstvo je uništeno kada ste vi krenuli putem Briselskog sporazuma i izdaje interesa Srba na KiM“, rekao je Obradović.

Đurić: Šarović i Obradović dobiće ulice u Prištini

Marko Đurić rekao je da su navodi Obradovića neistiniti i upitao ga koji deo Briselskog sporazuma daje za pravo Albancima da je imovina njihova ili da se ukidaju sprske institucije na Kosovu.

„Vi Obradoviću govorite isto što i (kosovska ministarka za dijalog) Edita Tahiri, pa to je sramota“, rekao je Đurić i kazao da će i Obradović i Šarović „dobiti ulice u Prištini“ koje se ulivaju u „Bulevar Srke nesloge“.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da je izlaganje Đurića na sednici odbora na početku rada bilo „vatreno, ali beskorisno“, odnosno bez adekvatnih informacija o dijalogu Beograda i Prištine.

Poslanici su posle burne rasprave na sednici usvojili izveštaj o radu vladine Kancelarije za Kosovo od januara do juna 2016. godine. Sednicu je zatim zbog drugih obaveza napustio direktor Kancelarije, a poslanicima informacije o dijalogu Beograda i Prištine daje njegov pomoćnik.