Đurić: Izveštaj Edite Tahiri ušao u poglavlje 35

Vesti 17. okt 201611:32 > 15:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je separatizam na Kosovu i Metohiji ušao u novu opasnu fazu. Dodao je da je u Poglavlju 35 o Kosovu i Metohiji stoje jako nepovoljne stvari po Srbiju, koje su unete na insistiranje prištinskih institucija i da Srbija o tome nema pravo da ćuti.

Đurić je rekao da su sve albanske partije, bez obzira na dubinu svojih podela, iskazale neviđeno jedinstvo „u nameri da Srbiji otmu kombinat Trepča i uopšte prisvoje sve što nije njihovo“. On je ukazao da zbog toga Srbija, njene institucije i predstavnici Srba na Kosmetu na to treba da daju jedinstven odgovor.

„Seperatizam na Kosmetu je ušao u novu, opasnu fazu, pljačke, oduzimanja svega srpskog, bez čekanja na to da se sporna pitanja reše u Briselu. Oni pokušavaju da zaokruže proces otimanja i u prištinskom parlamentu usvajaju zakone koji im omogućavaju da legalizuju otimanje i po tom pitanju imaju potpuno jedinstvo i blagoslov EU „, ističe Đurić.

Dodao je da su Albanci na Kosovu „stavili šapu“ na sve srpsko, a da je odgovor iz Brisela na sve to samo ćutanje.

„Srbija nije ćutala i neće ćutati na činjenicu da EU preko svoje misije Euleksa sve to samo posmatra. Mi očekujemo i smatramo da međunarodna zajednica uz pomoć ove Vlade Srbije i parlamenta Srbije učini ono što je neophodno za zaštitu interesa države Srbije i njene imovine“, dodao je Đurić.

On je ukazao da su „apetiti“ Prištine sve veći i da je dan posle usvajanja „nakaradnog“ Zakona o „Trepči“ usvojen „nakaradni Zakon o takozvanim strateškim investicijama“, koji omogućava eksploataciju svih mineralnih i rudnih bogatstava na cijeloj teritoriji Kosmeta bez ikakve saglasnosti države Srbije.

Đurić kaže da je bio šokiran kada je nedavno u njegovom prisustvu Edita Tahiri rekla da sve ono što ona unese u svoj šestomesečni izveštaj bude direktno uneto u pregovarački okvir za poglavlje 35.

„To je, nažalost, sramota. Želim da poručim da Srbija ima ministra za evropske integracije i to je Jadranka Joksimović, a ne Edita Tahiri. Nećemo da ćutimo. Hoćemo da se borimo. Oni koji žele da ćute i pristanu na ucene i licemerstvo neka odmah daju ostavke“, zaključio je Đurić.