Ko će u trku za Andrićev venac – širi se lista kandidata

Vesti 16. okt 201618:17 > 18:26
N1

Iako su izbori tek sledeće godine, sve je duža lista potencijalnih kandidata za novog predsednika Srbije. Iako aktuelni premijer tvrdi da neće na Andrićev venac, listi onih koji baš Aleksandra Vučića vide kao predsedničkog kandidata naprednjaka pridružio se Vuk Jeremić.

Da li će posle kandidature za generalnog sekretara UN, podneti i onu za predsednika Srbije. Vuk Jeremić o tome još razmišlja, ali već sada zna čiji kandidat sigurno neće biti.

„Besmislica je da ću biti Vučićev kandidat na predsedničkim izborima. Ma šta ko o tome trenutno mislio i govorio, Vučićev kandidat će biti Aleksandar Vučić“, naveo je Jeremić.

„Nisam to čitao. Samo su mi pokazali naslov, ali mi je drago da je postao još jedna baba-gatara u Srbiji. Imamo ih već mnogo, dobro je da smo dobili još jednog“, odgovara premijer Aleksandar Vučić.

Vuk Jeremić samo je jedan od onih koji Vučića i dalje vide u predsedničkoj trci, iako je pre samo tri dana premijer izričito rekao da se neće kandidovati.

„Kažu glupi Vučić želi da pobedi na predsedničkim izborima, a ja se neću ni kandidovati“.

Ako neće Vučić, ko hoće? Nikola Selaković? Zorana Mihajlović? Iako ih mediji pominju kao potencijalne kandidate, oni se ne izjašnjavaju. Zato aktuelni predsednik ne krije da želi još jedan mandat, uveren da to duguje građanima.

„Ne postoji razlog da se ne kadnidujem“, izjavio je Tomislav Nikolić.

Da li tako misli i premijer? Novinar Đorđe Vlajić ocenjuje da Nikolićev uspeh na predstojećim izborima presudno zavisi od podrške Aleksandra Vučića.

„Ako ga Vučić podrži, onda SNS-u ne treba jači kandidat. Sad ako ga ne podrži onda će Toma imati problem, pa će pocepati biračko telo SNS-a, jer jedan deo birača SNS-a je skloniji Tomi nego Vučiću“, navodi Vlajić.

Analitičari Vučićevom kandidatu, ko god da je, u startu daju prednost. Opozicija svog kandidata još traži. Da li je to Saša Janković.

„Ne smem da kažem „da“ jer sam ja zaštitnik građana. Nisam nikakav kandidat, a s druge strane ne smem da kažem ni ne, jer je pravo da čovek bira i bude biran osnovno ljudsko pravo“, rekao je Saša Janković prošlog meseca.

Da iskoriste pravo da budu birani, o tome ozbiljno razmišljaju Miroslava Milenović i Jelena Milić. Vladimir Rajčić, autor izmišljenog intervjua sa Donaldom Trampom, već je u kampanji.

„To je dosetka tipa Šećerovski na onim prvim izborima u Srbiji“, smatra Vlajić

Onaj ko pobedi u ovoj trci osvaja petogodišnji mandat na Andrićevom vencu. To znači da će do 2022. komadovati vojskom, vraćati Skupštini zakone koje smatra neustavnim, imenovati ambasadore, dodeljivati odlikovanja i pomilovanja. Međutim, bez obzira na formalni spisak nadležnosti, novija istorija nas uči da uiticaj i snaga Predsednika republike zavisi od poltičke moći onoga ko dođe na čelo države.