Ubistvo vođe navijača: Rat protiv mafije dok mafija vodi rat

Vesti 14. okt 201618:40 > 20:40
N1

Ministar policije najavio je rat protiv mafije i intezivnu borbu protiv narko klanova iz zemalja regiona koji za mesto kriminalnih obračuna biraju Beograd. Za nekoliko osumnjičenih za sinoćno ubistvo u Beogradu se intezivno traga.

Juče ubijeni Aleksandar Stanković je 2013. godine bio osuđen na 5 godina i 10 meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, ali tu kaznu nikada nije ni počeo da služi.

Vođu jedne navijačke grupe Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi ubila je, kako kaže ministar policije, jedna od najorganizovanijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Najopasniji članovi te narko organizacije dolaze iz jedne od zemalja u regionu.

„Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije, zabranićemo ulazak stotinama ljudi u našu zemlju, nećemo da dozvolimo da uđu, a oni koji imaju državljanstvo naše zemlje s njima ćemo se posebno ošto obračunati“, kaže Stefanović.

Istraga ide u dobrom pravcu, napominje ministar, a mediji navode da taj pravac vodi ka Crnoj Gori.

Za sada, policija je uhapsila jednog od mogućih saizvršioca – vlasnika teretane u Beogradu.

„Uhapšen pripadnik Pink Pantera“

Tokom noći policija je uhapsila jednu osobu osumnjičenu da je bila saučesnik ubici iz Bačvanske ulice, kako N1 saznaje uhapšen je pripadnik međunarodne kriminalne organizacije Pink Panter.

Ratovi narko klanova su u toku i vode se na više frontova. Međutim mogući motiv ovog kriminalnog obračuna, prema saznanjima novinarke koja prati obračune crnogorskih klanova nije direktno trgovina drogom, već osveta.

„Mislim da je bilo pitanje cinkarenja koje ga je koštalo života, koje je dovelo do hapšenja osobe koja je visokopozicionirana u tom nekom klanu i da je upravo to bio povod njegove sinoćne likvidacije“, kaže Tamara Marković Subota, novinarka Blica.

Stanković nije jedina žrtva obračuna, u automobilu iza njega nalazio se i zatvorski čuvar koji je teško povređen.

Kako saznajemo stariji komandir Okružnog zatvora u Beogradu bio je na godišnjem odmoru od 6. oktobra, a prema nezvaničnim informacijama nedavno je nadređenima najavio otkaz.

Inače Sale Mutavi u žižu javnosti je dospeo proletos kao jedan od učesnika napada na direktora Fudbalskog Kluba Partizan Miloša Vazuru. Ipak, zbog toga nije osuđen, jer kamere nisu zabeležile da je zadao i jedan udarac.

Šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment Duško Tomić smatra da je organizovani kriminal najveća pošast savremenog društva i da je permanentan posao policije da mu se suprotstavi. Objavom rata mafiji, kaže, Ministarstvo je donelo kategoričnu odluku.

„Došlo je vreme da se suprotstavimo kriminalu po svim elementima, u toku je borba za prevlast grupa u trgovini narkotika, ko bude na vrhu određenog lanca može da ima ogromnu korist. Pošto su to mladi ljudi, željni prevage, onda u kontekstu takvog posla dolazi do krvavih obračuna, sve više podsećamo na Čikago tridesetih godina. Ministarstvo je donelo ispravnu odluku, ali ako mi mislimo da ćemo krimal suzbiti samo tako što će se MUP boriti, to je greška, mora da podrže i sudski organi“, smatra on.