Faktor plus: SNS ima najveću podršku, raste evroskepticizam

Vesti 12. okt 201612:11 > 13:22
N1

Srpsku naprednu stranku podržava 51,4 odsto građana, sledi Socijalistička partija Srbije sa podrškom od 10,6 odsto i Srpska radikalna stranka sa 8,9 odsto podrške birača, pokazalo je predstavljeno istraživanje agencije Faktor plus.

Istraživanje je pokazalo da bi 48 odsto građana izašlo na izbore ako bi oni bili održani u nedelju, 23 odsto ne bi glasalo dok je 29 odsto odgovorilo da ne zna da li bi izašlo na izbore.

Prema rečima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, SNS ima brojnu i stabilnu podršku građana, prvenstveno zahvaljujući predsedniku Vlade Srbije i lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću.

„SPS je stabilizovala rejting nakon aprilskih izbora a poslednji događaji unutar stranke, nisu puno koštali socijaliste. Stabilan rejting imaju i radikali koji su u kampanji vratili političku relevantnost. Retorika predsednika SRS-a Vojislava Šešelja još uvek može da mobiliše deo biračkog tela“, naveo je Stanković.

On je kazao da evro-reformski blok u Srbiji predvodi pokret Dosta je bilo sa sedam odsto podrške građana, dok je Demokratska stranka, sa pet odsto podrške, „zadržala političku relevantnost i pored unutrašnjih trvenja“.

Istraživanje je pokazalo i da Dveri i PUPS podržava nešto više od tri odsto građana, dok Demokratsku stranku Srbije podržava dva odsto ispitanika.

Stanković je ocenio da postoji prostor za novu partiju na političkoj sceni Srbije pošto je 8,7 odsto ispitanika kazalo da podržava neku drugu stranku od onih koje su predstavljene u istraživanju.

Više od 60 odsto građana za prekid pregovora u Briselu

Analizirajući stavove građana prema pitanju „Trepče“ i njenom uticaju na dijalog sa Prištinom, Stanković je ocenio da je Briselski proces „na staklenim nogama“ jer više od 60 odsto građana smatra da treba napustiti pregovore dok se ne uvaže interesi Srbije, odnosno da nije ni trebalo pregovarati „jer je EU na strani Albanaca“.

Komentarišući raspoloženje građana prema EU, Stanković je kazao da je primetan rast evroskepticizma jer samo 41 odsto građana smatra da Srbija treba da postane članica Evropske unije.

„To je posledica migracione krize, krize u samoj Evropskoj uniji ali i regionalnih problema. Pre deset godina, oko dve trećine građana smatralo je da je opredeljenje za EU neprikosnoveno a danas članstvo Srbije u Uniji podržava samo 41 odsto građana“, rekao je Stanković.

Kako je naveo, samo 14 odsto građana očekuje da će Srbija u roku od pet do sedam godina postati članica EU, pod uslovom da Beograd nastavi reforme, a Unija proces proširenja.

„Samo 20 odsto građana je potpuno svesno da je politička cena evrointegracija članstvo ili približavanje NATO i usvajanje politike EU prema Rusiji i Zapadnom Balkanu. Sa druge strane, 46 odsto ispitanika smatra je članstvo u razumnom roku malo verovatno zbog problema u samoj EU i pitanja Kosova i RS, dok 19 odsto kaže da Srbija neće ući u EU jer se Unija raspada“, kazao je Stanković.

Stav prema migrantima sve sličniji mađarskom

Prema njegovoj oceni, odnos građana prema migrantskoj krizi „donekle se menja“, a biračko telo Srbije „počinje da liči na biračko telo Mađarske“ jer 20 odsto ispitanika navodi da Srbija treba da izgradi zaštitnu ogradu i tako spreči ulaz migranata na svoju teritoriju a 31 odsto smatra da treba pooštriti kontrolu granice i smanjiti period boravka migranata.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kazao je da istraživanjem nisu obuhvaćeni stavovi građana o predsedničkim izborima jer „ni stranke ni javnost ne raspolažu validnim kandidaturama“.

Istraživanje je sprovedeno telefonskom anketom od 6. do 11. oktobra a u njemu je učestvovalo 1.000 ispitanika na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije.