Nisu verifikovani mandati srpskoj delegaciji u Savetu Evrope

N1

Mandati delegacije srpskog parlamenta u Parlamentaranoj skupštini Saveta Evrope nisu verifikovani, na predlog grupe poslanika iz redova socijalista.

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Aleksandra Đurović izjavila je da iza toga što u toj evropskoj instituciji nisu verifikovani mandati srpskoj delegaciji stoji Demokratska stranka.

„Ovo je čin u čijoj pozadini stoji Demokratska stranka. Samo socijalistička grupa PSSE nije htela da verifikuje mandate, jer su nezadovoljni što Nataša Vučković (DS) više nije u delegaciji“, rekla je Aleksandra Đurović.

Ona je ocenila skandaloznim što se na takav način zloupotrebljava međunarodna institucija. Đurović, koja je i poslanica Srpske napredne stranke, kazala je da izbor članova delegacije konsenzus svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije. 

„Cela procedura je čista, pokazaćemo da je to konsenzus svih poslaničkih grupa“, dodala je ona.

Socijalistička partija Srbije ocenila je da su osporаvаnjem mаndаtа delegаcije Srbije Demokrаtskа strаnkа i Nаtаšа Vučković zbog ličnih interesа nаneli veliku štetu Srbiji. Socijalisti su naveli da je član ove partije Žarko Obradović prisustvovao sastanku Političke grupe socijаlistа na kojem se o tome raspravljalo, kao i dа je diskutovаo više putа i dа se oštro suprotstаvio tаkvom zаhtevu. 

U saopštenju SPS navodi da je to pitаnje stаvljeno nа dnevni red, i pored protivljenjа Obrаdovićа kogа je podržаlo sedam člаnovа, 15 je glаsаlo zа odluku а 23 je bilo uzdržаno. Kako je navedeno, Obrаdović je ukаzаo dа je odlukа o sаstаvu delegаcije donetа u Skupštini Srbije u sklаdu sа Poslovnikom i jednoglasno, što znači uz saglasnost Demokratske stranke. 

Dodao je i da je odluka doneta nakon više krugova konsultаcijа, dа su pri donošenju odluke poštovаni rezultаti nа izborimа, dа su zаstupljene nаjveće strаnke, dа je vodjeno rаčunа i o rodnoj rаvnoprаvnosti.

PSSE je saopštila da su akreditivi članovima srpske delegacije osporeni na zahtev britanskog poslanika Alana Mila iz grupe socijalista, koji je rekao da srpska delegacija ne odražava u potpunosti sastav srpskog parlamenta, što je neophodno po pravilima PSSE. 

To pitanje je prebačeno na Komitet za pravila PSSE koji će ga razmotriti tokom ove nedelje. Poslanici iz Srbije mogu „uslovno“ da učestvuju na zasednaju koje je u toku, ali nisu lišeni prava.

Vučković: Nismo se žalili, takva je procedura

N1

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković odbacila je kao netačne optužbe šefice delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandre Đurović da iza osporavanja mandata delegaciji u toj evropskoj instituciji stoji DS. 

„To je potpuno netačno. Tačno je da je DS bila nezadovoljna što nema predstavnika u delegaciji, ali mi se nismo žalili nijednoj grupi u PSSE“, rekla je Nataša Vučković. 

Ona je kazala da pretpostavlja da je socijalistička grupa PSSE tražila da se provere procedure, jer ta grupa prati da sve zemlje članice PSSE imaju svoje predstavnike u skladu sa proporcijom, odnosno sa time koliko koja politička stranka ima poslanika u skupštini u svojoj zemlji. 

„Socijalistička grupe PSSE tražila je isto to i za Veliku Britaniju, Moldaviju“, navela je ona.