Suđenje Momčilu Perišiću 2. novembra

Vesti 10. okt 201612:07 > 12:07
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Rade Prelić

Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću, optuženom za odavanje poverljivih informacija odloženo je za 2. novembar u Višem sudu u Beogradu, rekao je Perišićev advokat Novak Lukić.

Suđenje je trebalo da bude održano sutra, 11. oktobra, ali je odloženo za 2. novembar, rekao je Lukić.

Uz Perišića su optužene još dve osobe, Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a odbrana ponovo traži da suđenje bude otvoreno za javnost.

Suđenje bivšem načelniku Generaštaba VJ je više puta odlagano, a poslednji put 5. jula, jer Viši sud nije bio spreman da vodi postupak zbog obimnosti predmeta i kratkog vemena za upoznavanjem dostavljenih spisa iz Apelacionog suda.

Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom diplomati Džonu Nejboru. Postupak protiv njega prvo je, te godine, vodilo bivše Vojno tužilaštvo a zatim je proces prelazio na druge instance, u zavisnosti od promena sudskog sistema.

Bivši načelnik Generalštaba VJ, koji je u međuvremenu nekoliko godina proveo u Haškom tribunalu gde je oslobođen optužbi, više puta je negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.