Aktivisti odali počast svim žrtvama ratova u Jugoslaviji

Vesti 08. okt 201622:25 > 22:26
N1

Aktivisti nekoliko građanskih organizacija iz Srbije i regiona odali su počast svim žrtvama ratova na području bivše Jugoslavije, paljenjem sveća u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije.

Pod sloganom „Solidarnost sa svim pobunjenicima protiv rata“ učesnici skupa su se podsetili organizovanja prve peticije za održavanje referenduma protiv mobilizacije građana pre 25 godina, ali i rezerviste Miroslava Milenkovića iz Gornjeg Milanovca koji se ubio jer nije želeo da učestvuje u ratu.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo i koordinatorka regionalne komisijen za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM) Nataša Kandić rekla je za agenciju Beta da sećanje na strahote rata i pogubnu politiku mora da se očuva, kako se ne bi ponovilo.

„Postojao je otpor protiv pogubne politike Slobodana Miloševića koji ne treba minimizirati, već ga treba objasniti. Ja sam za to da svako ime mora da se zapiše, da se ustanove okolnosti pod kojima je neko izgubio život, kako ne bismo dozvolili ponavljanje Jasenovca sa brojkama koje neko negira, neko uveličava. To treba da nam bude prvi korak ka pomirenju, a ne da govorimo u frazama o pomirenju bez konkretnih dela“, rekla je Kandić.

Ona je podsetila da su pre tačno 25 godina počeli mirni protesti paljenjem sveća ispred Predsedništva Srbije, kojim su građani hteli da iskažu solidarnost sa pobunjenicima protiv rata i na kojima su svake večeri čitana imena svih poginulih u Hrvatskoj i ponekad u Bosni i Hercegovini. 

„Uporno smo dolazili od 8. oktobra 1991. do 8. februara 1992. godine jer smo bili ogorčeni onim što se dešava u Srbiji. Bili smo sigurni tada da je bitno da se svako ime zabeleži i čitali smo imena Srba, Hrvata, Mađara, Slovaka. Pitali smo se da li će porodice shvatiti šta se dešava. Odavde je sve počinjalo, odavde je bila ta odlučna misao“, rekla je Kandić.

Prema njenim rečima, prikupljeno je 78.000 potpisa državljana Srbije za raspisivanje referenduma, ali to nije bilo dovoljno da se on nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Paljenju sveća, kojim je obeležena 25. godišnjica građanskog otpora politikama rata prisustvovale su aktivistkinje iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Grčke, Rusije, Ukrajine, Španije, Belgije, Danske, Italije, Nemačke i Holandije, kao i predstavnici organizacija iz Srbije – RECOM-a i Žene u crnom. 

Aktivisti su nosili transparente „Za sve poginule u ratu“, „Solidarnost sa svim pobunjenicima protiv rata“, „Sećanje na otpor ratnoj politici Srbije“.