Stanić: Nije lako pisati o korupciji, novinari često na meti

N1

Novinari su često na meti, nije lako pisati tekstove koji otkrivaju stvari koji su vezani za korupciju. Niko ne može da bude siguran da se posle pisanja neće ništa desiti, kaže novinar Blica Miloš Stanić, koji je dobio pretnje nakon objavljenog teksta o lokalnom tajkunu iz Kule.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo pretnje i uvrede koje je novinaru „Blica“ Milošu Staniću uputio tajkun iz Kule Nikola Džomba i zahtevaju od nadležnih organa hitnu reakciju u cilju zaštite kolege i sankcionisanja počinioca.

„Tekst je o tome da opština Kula već četvrti mesec ne dobija sredstva od republike koja im sleduju zato što nemaju plan o zakupu poljoprivrednog zemljišta, koji bi dao prednost stočarima u odnosu na ratare. U komisiji jedan od članova je bio Nikola Džomba koji je lokalni tajkun, i to je bilo nekako sakriveno. Komisija je jednostavno kasnila i kasnila, i na kraju je jednostavno odlučeno da sredstva budu blokirana dok se ne donese plan“, kaže Stanić.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju dva udruženja, Džomba je nazvao Stanića, nezadovoljan tekstom koji je objavljen u današnjem „Blicu“ pod nazivom „U opštini Kula tajkun deli državnu zemlju“, i uputio mu čitav niz pretnji i uvreda.

„Pomenuti akter u tekstu umesto da se objavi institucijama i telima koje su zadužene ako neko nije zadovoljan izveštavanjem medija, nazvao mene i meni rekao sve što misli o mom tekstu jednim pretećim tonom. I osetio sam se uplašeno“, kaže Stanić.

Kaže da slučaj nije prijavio policiji, pošto možda nema dovoljno osnova da sada reaguju.

„Čovek kad piše tako nešto, mora da ima na umu da piše za dobrobit javnosti. Ljudi sa tog podneblja očekuju rešenje situacije koja traje četiri meseca. To otkriće njima znači, da znaju šta se tu dešava“, kaže Stanić.

Govoreći o izborima, Stanić kaže da postoji atmosfera da smo „stalno pod izborima i da stalno biramo nešto“.