Miščević za N1: Nema novih uslova, spremni smo za pregovore

Vesti 15. dec 201409:52 > 09:54
N1

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević za N1 da Brisel nije postavio nove uslove za otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU.

Gostujući u “Novom danu” televizije N1, Tanja Miščević se složila sa ocenom koju je nedavno u našem jutarnjem programu izneo šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport – da nema zastoja u procesu evrointegracija Srbije.

“Od 21. januara, kada smo otvorili pregovore, uradili smo jako puno što se tehničkog posla tiče. Nijedan dan nije izgubljen u pregovaračkom procesu, u tom tehničkom delu. Mnogo važnije, reformski proces je dobio zamajac. Teško da možemo reći da imamo nekakvo usporavanje”, ocenila je Tanja Miščević.

Ona je objasnila da će do marta trajati prva faza pregovora, koja se odnosi na upoznavanje sa pravom u Srbiji, kontatovanjem gde trenutno stojimo, kakvi su naši planovi i koliko sredstava i kapaciteta možemo da angažujemo. Tanja Miščević kaže da bismo već i u toj prvoj fazi mogli da razmišljamo o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Šefica pregovaračkog tima Srbije objasnila je da je priprema za poglavlja 23 i 24 – koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i kojima bi, prema najavama, mogli da budu otvoreni pregovori sa Srbijom – veoma obimna, te da je samo za poglavlje 23 potrebno deset akconih planova, a za poglavlje 24 sedam. Kada je reč o poglavlju 35, o kojem se takođe govori kao mogućem prvom u pregovorima sa Srbijom, ono se odnosi na praćenje normalizacije Beograda i Prištine, gde nije moglo da dođe do napretka dok na Kosovu nija bila formirana vlada.

Zato je, prema njenim rečima, Srbija počela prvo da radi na poglavlju 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu. “Kroz poglavlje 32 smo hteli da pokažemo sopstvenu spremnost, nismo hteli da stavimo akcenat na poglavlja sa kojima su naši susedi počinjali i završavali pregovore, stavili smo akcenat na poglavlje koje je suštinski važno – kontrolu finansija”, navela je Miščević, dodavši da je takva argumentacija Srbije našla podršku u pojedinim članicama EU.

Sve članice EU insistiraju na normalizaciji odnosa

Gošća “Novog dana” istakla je da pred Srbiju nisu postavljeni nikakvi novi uslovi za otvaranje pregovora, i da je sveobuhvatna normalizaccija odnosa Beograda i Prištine jasno naznačena kao krajnji cilj u pregovaračkom okviru, te da na tom pitanju ne insistira samo Nemačka, već sve članice EU – kako one koje su priznale kosovsku nezavisnost, tako i one koje nisu.

Ona je objasnila i da će samu sadržinu normalizacije odnosa praviti Beograd i Priština kroz pregovarački proces. Dodala je i da sve više država u EU razume i govori da ne može samo Srbija da pravi napredak, i nakon formiranja vlade u Prištini očekuje nastavak pregovora o važnim političkim pitanjima.

Tanja Miščević je istakla i da proces evrointegracija Srbije ne treba posmatrati drugačije u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana, podsetivši da naš region ima najviše političkih problema koji se, za razliku od tehničkih pitanja, ne mogu rešiti preko noći.

Šefica pregovaračkog tima je na kraju rekla da se još uvek ne može precizirati tačan datum otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa EU, ali da se nada da će konkretnije informacije biti poznate narednih dana, nakon posete srpske delegacije Briselu. Miščević je, pri tom istakla, da Srbija treba da bude spremna na otvaranje poglavlja u svakom trenutku.