Zukorlić predlaže nacionalno telo za borbu protiv nasilja

Vesti 04. okt. 201616:28 > 16:33
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje Muamer Zukorlić ocenio je u razgovoru sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Simonom Mirelom Mikulesku da bi u Skupštini trebalo formirati nacionalno telo koje bi se bavilo borbom protiv svih obilka nasilja u društvu.

Zukorlić je naveo da bi to bio „Nacionalni savet za pacifikaciju društva“ koji bi stvorio institucionalni okvir za borbu protiv nasilja – od terorizma i ekstremizma, do nasilja u sportu i porodici, saopštila je služba Skupštine Srbije za odnose sa javnošću.

Po njegovim rečima, taj savet bi činili predstavnici zakonodavne, izvršne vlasti i nevladinog sektora, relevantne institucije i istaknuti pojedinci. Savet bi na osnovu Strategije za borbu protiv nasilja u društvu, koordinirao rad državnih organa i institucija.

Zukorlić je ocenio da su svi projekti na Balkanu bez istinskog pomirenja naroda osuđeni na propast.

Po Zukorlićevim rečima, ključni problem nacionalnih zajednica na Balkanu je odnos prema prošlosti koju, kako je dodao, treba objektivno sagledati i iskoristiti kao lekciju za budućnost.

On je ocenio da bi otvaranje državnih institucija za mlade Bošnjake smanjilo jaz i njihovo nepoverenje u društvo.

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo izrazio je nadu da će u Skupštini biti formirana i poslanička grupa za pomirenje.

Predstavnica Generalnog sekretara UN i šef Kancelarije UN u Beogradu poručila je da je politika pomirenja na Balkanu ključna kako za region, tako i za UN.

Mikulesku je ponudila podršku i pomoć za realizaciju predloženih ideja, posebno imajući u vidu plan o globalnoj borbi protiv ekstremizma koji je doneo generalni sekretar UN-a i pozvao sve zemlje članice na njegovu realizaciju.

Ona je navela da, iako podržavaju EU kao glavnog aktera, UN ostaju posvećene pomirenju u regionu.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Jahja Fehratović, a sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnoj situaciji u regionu i u Sandžaku.