Dijana Vukomanović napustila SPS

N1

Dosadašnja članica Predsedništva Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović napustila je SPS i poslaničku grupu te stranke u parlamentu.

Vukomanović je u saopštenju najavila da će poslanički mandat nastaviti da obavlja kao samostalna narodna poslanica.

Istovremeno, gostujući na Televiziji N1, funkcioner SPS-a Nenad Borovčanin najavio je da će podneti ostavku u Glavnom odboru stranke.

Dijana Vukomanović je bila član Socijalističke partije Srbije od oktobra 1996. godine. Nakon odlaska Slobodana Miloševića sa vlasti i iz stranačkog života, Vukomanovićeva je zajedno sa Milomirom Minićem pisala program SPS-a, da bi za Osmi kongres socijalista napisala novi program stranke, mnogo liberalniji i u čijoj osnovi je moderna levica, okrenutost ka Evropi i saradnja sa drugim strankama. Na pomenutom kongresu SPS, 2010. godine, izabrana je za jednog od potpredsednika stranke.

Nakon izbora 2012. godine, izabrana je za narodnu poslanicu.

U prethodnom sazivu bila je predsednica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u Narodnoj skupštini Republike Srbije i članica Delegacije u parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Milićević i Nikodijević: Stranka se ne osipa

Funkcioner SPS-a Đorđe Milićević kaže da je SPS ozbiljna i odgovorna stranka i da događaji neće uticati da promene način funkcionisanja, već da ostaju posvećeni svom cilju – reformama države i društva.

On je demantovao da se stranka osipa i istakao da će javnost biti obaveštena kada definišu stav unutar partije.

Na pitanje da li će tražiiti da Dijana Vukomanović vrati mandat, rekao je da će se to će rešiti unutar stranke, a Milićević nije znao da odgovori da li je Vukomanović podnela ostavku i na mesto šefa delegacije u OEBS-u.

Predsednik beogradske organizacije Socijalističke partije Srbije Nikola Nikodijević rekao je da je odlazak potpredsednice Dijane Vukomanović iz te stranke lični čin i da neće uticati na SPS.

Na pitanje da li će to uticati na SPS, Nikodijević je rekao da „sigurno neće“. 

„SPS postoji od 1990. godine, preživela je mnogo veće izazove i teža vremena da bi jedno kadrovsko pitanje napravilo problem SPS-u“, rekao je Nikodijević. 

„To sam saznao u toku konsultacija jutros pre sednice Skupštine grada. Nisam se ni sa kim čuo iz svoje partije, ali u svakom slučaju, kako sam uspeo da razumem, radi se o ličnom činom. O daljim razlozima ne mogu da komentarišem. Nisam bio ni sa kim u kontaktu“, rekao je Nikodijević.