"Politika" bez Petričića – "preventiva" ili nalog?

Vesti 03. okt 201618:48 > 18:54
N1

Dušan Petričić, posle sedam godina, više neće crtati karikature za nedeljno izdanje "Politike" - to je potvrdio za N1 i dodao da to "jednostavno nije moguće nakon iskazanog nepoverenja" uredništva tog dnevnog lista. Vršilac dužnosti urednika "Politike" Žarko Rakić nije odgovarao na pozive N1.

Njegove karikature su i dalje u „Politici“, mada na sajtu – a od sledeće nedelje ih na dobro poznatom mestu, na naslovnoj strani, više neće biti. Zbog, kako kaže, „previše Vučića“, urednik mu je u petak javio da „prekidaju saradnju“, čak i pre nego što je video ovonedeljnu karikaturu. Od tada ga niko nije zvao.

„Kako to normalnom čoveku može da izgleda kad neko kaže jednu stvar, pola sata kasnije čuje šta je kabinet rekao pa kaže „ne, ne, pa to je u redu“, pritom sve to ide mimo mene i bez ikakve komunikacije sa mnom? Možda oni nastavljaju saradnju sa nekim drugim ali sa mnom ne“, navodi karikaturista.

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović kaže, ne poznaje materiju ali „vidi da je premijerov kabinet stavio do znanja da se nije mešao u taj deo posla“.

Stefanović: „Ne vidim kakvu ulogu Vlada može da ima u tome“.

N1: Ali i Vi ste često bili meta tih karikatura, da li su one Vama smetale?

Stefanović: „Nisam, pravo da vam kažem, ni primetio. Karikaturisti neka crtaju, neka se bave svojim poslom, novinari neka pišu, samo neka nam ostave prava da i mi njima nešto kažemo. Znači, ne znam zašto se ljudi ljute kad imate svoje mišljenje“.

Bivša glavna urednica „Politike“ tvrdi da njoj nikada niko nije tražio da ne bude Petričićevih karikatura. Dodaje da nije sigurna da li je neko iz Vlade tražio to sada ili je urednik „Politike“ delovao „preventivno“.

„Ako vi na zahtev premijera obnavljate saradnju sa Petričićem, opet je to dokaz da se radi o cenzuri, odnosno da nema autonomije uređivačke politike, i da nije glavni urednik taj koji donosi odluke nego neko izvan redakcije. To stvarno ne valja. „Politika“ šta god da je htela – uradila je to na najgori mogući način“, rekla je Ljiljana Smajlović – bivša urednica „Politike“, predsednica UNS-a.

Inače, Petričić kaže da su mu samo jednom tražili da karikatura bude „sklonjena“ – to je tražio Dragan Bujošević, bivši urednik „Politike“ kada je, kako priznaje, možda preterao sa karikaturom Tomislava Nikolića. Tada je na vlasti bila Demokratska stranka.

Detaljnije u prilogu Jovane Štetin: