Advokat: Karić nudio jemstvo da dođe i brani se sa slobode

Vesti 03. okt. 201611:02 > 11:22
Podeli:
Izvor: Skcreen shot

Advokat Bogoljuba Karića saopštio je danas da je njegov klijent do 2010. godine u više navrata nudio jemstvo kako bi se vratio u Srbiju i branio sa slobode, ali da je jemstvo odbijeno.

U pismu koje je N1 televiziji dostavio advokat Milorad Panjević navodi se da onima koji su sa „brigadom policije ugasili signal, prve privatne i do tada najbolje televizije RTV BK Telekom, zatvorili prvu privatnu banku – ‘Astra banku’ i prvo privatno osiguravajuće društvo – ‘Evropa osiguranje’ nije odgovaralo da Bogoljub Karić dođe u zemlju i objasni da on od države Srbije nije uzeo ništa, niti joj je išta dužan.

“On je, novcem zarađenim u inostranstvu i unetim u Srbiju, stvorio te i druge kompanije koje su oduzete i uništene bez ijedne sudske odluke. Samo prodajom Mobtela, prve kompanije mobilne telefonije, država Srbija je zaradila 1,8 milijardi evra, što je više od svih privatizacija društvenih preduzeća zajedno“, ističe on u saopštenju.

Bogoljub Karić nestao je iz Srbije 2006. godine, nakon čega je za njim raspisana poternica.

Optužnicom koja je podignuta 2010. tereti se da je, zajedno sa 13 saradnika sa računa „Mobtela“ prebacio više od 60 miliona evra na račun preduzeća „BK grupe“ i na privatne račune, zahvaljujući kontrolisanju Upravnog odbora „Mobtela“.

Postupak koji se vodio pred Višim sudom u Beogradu protiv njega je zastareo a onaj koji se vodi pred Specijalnim sudom, vezan za privatizaciju „Mobtela“, zastareva sledeće godine.

Da se Kariću sudilo u odsustvu i da je osuđen, prema zakonu, do zastarelosti krivičnog gonjenja ne bi ni došlo. U prilogu N1, stručnjaci su objašnjavali kada zastarevaju postupci i kada se primenjuje mera suđenje u odsustvu.