Vukotić: Novinarstvo se utopilo u političku kaljugu

Vesti 03. okt 201609:42 > 09:47
N1

Nemoguće je očekivati da u jednom neorganizovanom društvo koje živi haotično, bez sistema, mediji budu pametni i mudri pa se može reći se novinarstvo utopilo u političku kaljugu, ocenjuje nekadašnji urednik “Večernjih novosti” Manojlo Vukotić.

Gostujući u Novom danu on je prokomentarisao dešavanja oko karikaturiste Dušana Petričića nakon što je nedeljno izdanje Politike izašlo bez njegove karikature. Kako navodi, sve to je jedna tužna scena i epizoda jer je Petričić je karikatirista svetskog glasa.

“Da su možda normalne okolnosti, da nije tenzija i podela, međusobnih optuživanja i autocenzure i straha, to bi bio normalan razlaz”, ocenjuje Vukotić.

Prema njegovim rečima, politička situacija je dovela do toga da danas ne možete da izaberete Petričića i da mu dozvolite da slobodno radi.

“Naknadna pamet ‘Politike’ da je zakasnio sa karikaturom izgleda smešno. Saopštenje iz premijerovog kabineta takođe izgleda smešno. Ono je u suštini cinično, čim vi kažete da treba dozvoliti onima koji seju mrzu prema premijeru… to je neozbiljna stvar”.

Vukotić dodaje da ne veruje da će Petričić nastaviti saradnju sa Politikom.

“Da li je skup? Jeste ali ako hocete veliko ime, koji je objavio u svetskim listovima, onda ga držite. Ako hoćete da držite nepoznatog karikatiristu, crtača ..što bi bilo neprimereno Politici. Ako imate Petričića, onda ga morati platiti. Njegova karikatura je pečat, svojevrsni komentar. On nije karikaturista kome ćete vi davali ideje da on crta po njima”.

“Ja bih ga uvek držao u platio!”, ističe Vukotić.

On ocenjuje i da vlast ima štetu od ovakvih stvari. “Ta saopštenja iz premijerovog kabineta su nevešta i idu na štetu premijeru. Zašto biste se vi petljali u to da li će on da radi ili neće da radi pa još da kažete da je to čovek koji mrzi premijera ali da treba da nastavi da radi jer će time porasti rejting premijera .. To je neozbiljno”.

Stanje u medijima, kako ocenjuje, je vrlo dramatično i teško.

“Imamo veliku jednobraznost, jednopartijsku pripadnost, žurnalistička jednosmerna ulica, gde ne vidite izlaz na kraju. Jedna velika srodnost u konceptu, načinu plasiranja”, ističe nekadašnji glavni i odgovorni urednik Novosti.

Naglašava i da je privatizacija medija bila pogubna, došlo je do lažne transformacije jer su ugašeni dobri mediji po unutrašnjosti, više od 450 medija je otišlo u ruike onih koji nisu zaitneresovani, koji su te medije uzele po nalogu partija na vlasti a ponekad i zbog finansijskog interesa.

“Zamka ovog režima je što misle da ako imaju medije da će zadržati vlast. Pa neće!… Mediji treba da idu u korist društva a ne u korist vlasti. Dok to vreme ne dođe imaćemo goru situaciju nego danas”, ocenjuje Vukotić.