Mićunović: DS ili da sačuva svoj brend ili da nestane

Vesti 02. okt. 201622:14 > 22:39
Podeli:
Izvor: N1

Demokratska stranka je jedan brend, vrlo principijelnog držanja i odbrane demokratskih vrednosti i vladavine prava i ona mora ili da sačuva taj brend na kome je počivala ili da nestane, izjavio je prvi predsednik DS Dragoljub Mićunović listu Blic.

„Ja sam svojevremeno predložio, a to je prihvaćeno, da se napravi neka vrsta kluba prijatelja demokratije i svaki put kad se njeni principe prekrše da ih neko brani. DS je mnogo učinila, prvo istorijski. Za vreme ratnog ludila bila je mirotvorna stranka, a i posle smene Miloševićevog režima pokrenula je mnoge stvari“, ocenio je Mićunović.

Na pitanje da li je DS sredinom dve hiljaditih, kad je bila vlast, delimično i sama kompromitovala tu ideju, Mićunovič je rekao: „Jeste. Demokratska stranka nije bila dovoljno zrela da izdrži iskušenja vlasti“.

On je rekao da je bio protiv pomirenja sa SPS jer sam znao da oni samo žele da se operu, kao što se sada peru da su ikad i bili sa demokratama.

„Neke od glavnih resora, kao što su zdravstvo i prosveta, a nema veće vrednosti za čoveka od toga da bude zdrav i obrazovan, mi smo prepustili drugima i nismo imali uticaj na to. I danas plaćamo cenu“, ocenio je Mićunović.

To je, kako je rekao, bio najveći propust i ustupak šićardžijskoj logici da mi imamo ove lukrativne resore, spoljne poslove, privredu… Onda je došla 2012. godina, koalicioni partneri su promenili stranu, došlo je do konvertitstva i satanizacije Demokratske stranke, podsetio je on.

Mićunović je rekao da DS zasad nema kapacitet da se vrati na izvorni put ukoliko se ne omasovi ili ne udruži sa drugima.

„Ima jedna stvar koja se prećutkuje, a to je da nema kvalitetnih ljudi. Srbija je deficitarna pravim ljudima,
pravim demokratama. I sama Demokratska stranka je sama sebe okrunila, a posebno posle gubitka vlasti kada je postala neatraktivna za članstvo“.

„Posle 2008. godine smo imali 200.000 članova, sada nekoliko desetina hiljada. Sve se to negde preselilo. Nemamo ljude koji bi otvorili perspektivu omladini jer bez nje nema ništa, ona ima entuzijazam, a mi smo to zapustili i birokratizovali se“, istakao je Mićunović.

„Ne verujem da će propasti, iako izgleda da joj nema spasa“, rekao je Mićunović.

„Ali, mora da okuplja ljude kojima su demokratske vrednosti pri srcu, da se usredsredi na unutrašnju koheziju i prekine sa malim kadrovskim igricama, već da okupljamo najkvalitetnije kadrove“, upozorio je on.

Mićunović je podsetio na istorijat DS.

„Kad smo osnovali Demokratsku stranku, među inicijatorima nas je bilo trinaest, a danas sam samo ja aktivni
političar. To je tužno. Šest je umrlo, šest je lutalo okolo, neki su čak stigli i do Dveri, neki su se povukli. Osipa se energija zajedničkog interesa“.

Na pitanje kakvu budućnost predviđa lideru DS, Mićunović je rekao:

„Iznenadiću vas kada kažem da to ne zavisi toliko od njega  koliko od nas ostalih u stranci. Stalno ćemo ga opominjati o poštovanju procedura i podsećati na značaj rasprava“.

„Ja sam u šali napravio jednu listu saveta pod naslovom “Umeće vladanja“, dao Tadiću da zakači u kupatilo i kad god se brije, da baci pogled na nju. Prvi savet glasi: u trenutku najveće slave i moći vladar je u najvećoj mogućoj opasnosti. Ta opasnost je on sam jer počinje da veruje da zna sve, da može sve i da sme sve. Nema toga ko to može“, podsetio je Mićunović.

Upitan da li će to uputstvo dati Šutanovcu Mićunović je rekao da šretpostavlja da on to zna, ali da ne bi bilo loše dati i njemu, i istakao da Šutanovca ne treba potcenjivati.

Ne treba ga potcenjivati, on je bio ministar, inženjer je i razume se u organizaciju bolje od drugih, dodao je on.

Međutim, prema rečima Mićunovića,nije dobro što u najuže rukovodstvo ide tim pobednika, pa se desilo da neki vrlo kvalifikovani stari kadrovi nisu prošli, a neki drugi su favorizovani samom činjenicom da se nalaze u timu predsednika.

Zato bi bilo dobro da za neke iduće izbore učinimo sve da nema više tih lobi lista i timova, nego da svi budu u toj utakmici ravnopravni, zaključio je Mićunović.