Novi dan u nedelju: Čiji je "naš jezik"

Vesti 01. okt. 201615:19 > 15:21
Podeli:
Izvor: N1

Na koferenciji, u okviru regionalnog projekta pod nazivom "Jezici i nacionalizam" lingvisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore pokušaće da odgonetnu da li i ko kome krade jezik.

Da li zapravo svi govorimo istim jezikom? U kakvoj su vezi nacionalizam i „jezička čistota“? O ovim i ostalim temama koje će na konferenciji analizirati stručnjaci iz regiona razgovaramo sa Anom Pejović, koordinatorkom projekta i filološkinjom.

Štampu lista i aktuelnosti komentariše funkcionerka Srpske radikalne stranke i narodna poslanica Vjerica Radeta.

Mesec borbe protiv raka dojke proći će u znaku različitih aktivnosti koje imaju cilj podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda i brige o zdravlju. Šta je najbolja prevencija, koji su faktori rizika i simptomi za rano otkrivanje eventualnog oboljenja, o tome razgovaramo sa dr Ivanom Đurđević Starović iz Centra za unapredjenje zdravlja žena.

Koliko su mladi ljudi u Srbiji upoznati sa radom i nadležnostima institucija Evropske unije? Najveća studentska simulacija institucija Evropske unije na svetu održaće se od 26. do 30. oktobra u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije. Tim povodom naši gosti biće Katarina Gajin i Miloš Damjanović, učesnikci više izdanja ove konferencije.

Najavljujemo koncert benda Stray Dogg. Kao jedan od pionira novog amerikana talasa, nastavljaju da sviraju u regionu i širom Evrope. Sada imaju koncert u Beogradu – 21. oktobra u Sava Centru.

Evropski festival animiranog filma BALKANIMA održaće se od 4. do 8. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“. Najveći beogradski festival animacije s međunarodnim renomeom i ove godine donosi atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne animirane filmove. Tim povodom u studiju Novog dana Marina Lučić iz Doma kulture Studentski grad i Iva Ćirić, umetnička direktorka festivala.