Potpredsednici DSS podneli ostavke zbog saradnje sa SNS

Vesti 01. okt. 201612:33 > 17:20
Podeli:
Izvor: N1

Dvojica potpredsednika Demokratske stranke Srbije i članovi Glavnog odbora, Marko Jakšić i Slaviša Ristić, podneli su na današnjoj sednici GO ostavke na stranačke funkcije zbog, kako kažu, saradnje DSS-a sa SNS. Miloš Jovanović izabran je za potpredsednika, a najavio je i kandidaturu za lidera stranke.

Ostavku na mesto potpredsednika DSS i člana Glavnog odbora stranke prvo je podneo Maro Jakšić, koji je potom napustio sednicu. On je rekao i da napušta stranku.

Za govornicu je zatim izašao Slaviša Ristić koji je rekao da je ovo prvi put da se na početku sednice Glavnog odbora ne razmatra dnevni red, kao ni razlozi ostavke predsednice stranke Sande Rašković Ivić, za koju je kazao da je vratila DSS u Skupštinu Srbije.

On je istakao da članovi DSS sa Kosova ne prihvataju saradnju sa „izdajnicima“, odnosno Srpskom naprednom strankom i dodao da većina u predsedništvu misli drugačije. Potom je podneo ostvaku na stranačke funkcije i napustio sednicu.

Članovi Glavnog odbora su izlaganje Jakšića i Ristića propratili uzvicima „Ua“, „Sram te bilo“, „A, mandat, vrati mandat“, posle čega je, pošto su još neki hteli da izađu za govornicu, predsedavajući Dragan Maršićanin prekinuo sednicu i odredio pauzu od pet minuta.

Maršićanin rekao je da je sednica bila uzurpirana, a da neregularnosti nije bilo. On je dodao da nije prvi put da se na početku sednice ne raspravlja o dnevnom redu.

Sednica GO DSS je će posle pauze biti nastavljena bez prisustva javnosti.

Glavni odbor DSS-a trebalo bi danas da izabere novog potpredsednika stranke umesto Borka Ilića koji je ranije podneo ostavku na tu funkciju.

„DSS stranka ili sekta“

Izvor : N1

Miloš Jovanović je danas na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije izabran za potpredsednika te stranke.

Jovanović je naveo da će se kandidovati i za predsednika stranke.

On je rekao da se zalaže za slobodu opštinskih odbora da sklapaju koalicije na lokalnom nivou, zbog toga što neslaganja sa državnom politikom ne treba da se prebacuju na lokal, a ako ne donesu takvu odluku, onda „DSS više nije stranka, nego sekta“.

Kako je istakao, zato je pitanje da li se može sa Srpskom naprednom strankom (SNS) u opštinama i gradovima, krajnje tendenciozno i logički neodbranjivo.

On je zapitao zašto, ako se neki već pozivaju na moral i doslednost, nije problem što DSS sklapa lokalne koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije, ili sa Demokratskom strankom (DS), čiji predstavnici su takođe učestvovali u kreiranju državne politike sa kojom se DSS ne slaže.

Komentarišući ostavke Marka Jakšića i Slaviše Ristića, sa obrazloženjem da stranka ide u „kolaboraciju sa SNS“, Jovanović je rekao da razume njihovu poziciju i perspektivu jer su oni „glavne žrtve Briselskog sporazuma i Vučićeve izdajničke kosovske politike“.

Stanje u DSS Jovanović je okarakterisao kao loše, jer, iako je ušla u parlament, nikad nije dobila manje glasova na izborima i zato će, ako bude izabran prioritet biti kako povratiti stare i zadobiti nove birače.