Miroslava Milenović razmišlja o kandidaturi za predsednicu

Vesti 30. sep. 201617:09 > 17:12
Podeli:
Izvor: N1

Ekskluzivno za N1, Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da razmišlja o kandidaturi. Sa druge strane, ministarka Zorana Mihajlović čijim se imenom u predsedničkoj trci odavno spekuliše kaže da pol neće biti presudan, već podrška Aleksandra Vučića.

Da li Srbija spremna za ženu predsednika? Izbori dolaze tek sledeće godine, ali jedna već priznaje da je spremna da se bori za mesto na Andrićevom vencu.

S Miroslavom Milenović razgovaramo preko Skajpa jer, kako sama kaže, „radi po belom svetu“ pošto se, posle praćenja i napada, u sopstvenoj zemlji ne oseća bezbedno. Uprkos tome, ali i baš zato, razmišlja da se kandiduje za mesto predsednike te iste zemlje. Da bi se u njoj, kaže, svaki građanin osećao bezbedno.

„Mislim da je pravo pitanje da li je Srbija spremna za ženu predsednika i ja na taj način i posmatram ovaj predlog koji je došao od raznih nevladinih udruženja oko moje kandidature“, kaže Miroslava Milenović, član Saveta za borbu protiv korupcije.

Pošto njen rad u Savetu za borbu protiv korupcije nije dao očekivane rezultate, vreme je, kaže, da promeni pristup i način rada.

„Potrebna je i neka protivteža vlasti, naročito s pozicije ko danas vlada Srbijom, ko je premijer i ko su članovi Vlade“, kaže Milenović.

Izvor : N1

Suprotno tome, od toga ko je premijer, zavisiće i ko će biti predsednik države, kaže za N1 ministarka građevine Zorana Mihajlović.

„Jedino ona osoba koja bude dobila podršku Aleksandra Vučića će biti predsednik ili predsednica Srbije“, kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevine.

Sa druge strane, takva podrška ne treba Milenović kaže ona.

„To je jedina podrška za koju sigurno znam da je nemam i drago mi je zbog toga“, kaže Milenović.

I za razliku od Miroslave Milenović, ministarka Mihajlović nema dilemu da li je Srbija zrela za predsednicu.

„Zašto ne bi bila zrela? Imamo ženu koja vodi Narodnu banku, imamo narodne poslanice, ženu tužioca, ženu predsednicu Skupštine, ministarke, potpredsednice, žene u političkom životu, nema nijednog razloga da Srbija ne bude spremna da jednog trenutka ima i ženu predsednicu“, kaže Mihajlović.

„U Srbiji nema žene koja je na čelu političke stranke“

Pričom o ženi predsednici preskače se važna stepenica, kažu u Ipsos Startedžik marketingu. Ta da u Srbiji nema žene koja je na čelu političke stranke, gde leži i moć. Dosta kažu govori i to „traženje kandidata“.

„Indirektno nam to govori da je moć negde drugo. Kod onih koji traže kandidate, a ne kod samih kandidata ili kandidatkinja. Dakle, ko god da bude kandidat, on će biti kandidovan ispred neke političke grupe, on će odgovarati toj političkoj grupi, moraće da pravi kompromise i na kraju krajeva zastupaće politiku one političke grupe koja ga bude kandidovala“, kaže Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketing.

Jedino istraživanje na tu temu urađeno je davno kada su građani na pitanje „Koga vide kao predsednicu Srbije“ –  3% dali Lepoj Breni, a 2% Svetlani Ražnatović. Koliko su stereotipi o ženama u srpskom društvu i dalje postojani, pokazalo bi istraživanje, ali ga za sada niko nije naručio.