Centar za socijalni rad: Svako hraniteljstvo je privremeno

Vesti 29. sep. 201617:17 > 17:22
Podeli:
Izvor: N1

Direktorka Centar za socijalni rad u Zrenjaninu Julija Bobek izjavila je da je razgovarala sa grupom građana koja je jutros protestovala ispred Centra zbog usvajanja maloletnog deteta iz tog grada i da bi javnost trebalo da ima više poverenja u institucije.

Nekoliko desetina građana i sinoć je protestovalo u Zrenjaninu u znak podrške hraniteljki Ljiljani Radulović, koja tvrdi da joj je „oteto“ petogodišnje dete, i nelegalno dato stranim državljanima na usvajanje. Resorno ministarstvo saopštilo je da će postupak usvajanja deteta biti nastavljen i da je usvojenje u njegovom najboljem interesu.

„Mi razumemo radoznalost i zabrinutost, ali smo zatražili da i oni razumeju neka zakonska ograničenja koja nas, koji smo učesnici u postupku usvojenja deteta, sprečavaju da te podatke iznosimo u javnost jer se oni tretiraju kao službena tajna prema Porodičnom zakonu“, navela je Julija Bobek u saopštenju. Julija Bobek je rekla i da su građanima pokušali da objasne da biti hranitelj ne znači biti roditelj i da je svako hraniteljstvo privremeno zbrinjavanje deteta i da pre ili kasnije to dete treba da napusti hraniteljsku porodicu.

Ona je rekla da je objašnjeno i da je hraniteljstvo „neka vrsta posla“ koji je vrlo ozbiljan i odgovoran i da svaki hranitelj, na ime izdržavanja deteta i na ime svog rada dobija naknadu od države u iznosu od oko 40.000 dinara mesečno ako ima jedno dete na smeštaju, a neki hranitelji imaju i više dece na smeštaju.

Bobek je navela i da hranitelj nema ovlašćenja da odlučuje o načinu zbrinjavanja deteta, već da odluku o tome šta je najcelishodnije za svako dete donosi Centar za socijalni rad, kao organ starateljstva.

Direktorka Centra ukazala je i da se prema Porodičnom zakonu, međudržavno usvajanje može započeti tek ako u roku od godinu dana nisu pronađeni usvojiteljimeđu domaćim državljanima, a da konačnu saglasnost na međudržavno usvajanje daje resorni ministar.