Ceo Niš uskoro pokriven kamerama

Vesti 29. sep. 201613:07 > 13:08
Podeli:
Izvor: N1

Načelnik Policijske uprave u Nišu Ninoslav Mitić najavio je da Niš uskoro trebalo da postane prvi grad u Srbiji i regionu koji će stopostotno biti pokriven kamerama, što očekuje da će znatno uticati na smanjenje broja krivičnih dela.

„Deo tih kamera biće postavljen do Nove godine. Kamere će, između ostalog, biti postavljene na bulevarima, mestima gde se okuplja više ljudi, na objektima od posebnog značaja i na ulazima u grad“, rekao je Mitić.

On kaže da će poseban program omogućiti da kamere automatski prepoznaju izvršioce krivičnih dela i registruju ukoliko krivično delo ponove, a policija će u posebnom operativnom centru s monitorima pratiti stanje u gradu.

„Na naš predlog kamere će biti postavljene i duž celog drumskog Koridora 10, na svim stajalištima i benzinskim stanicama“, rekao je Mitić.

Prema njegovim rečima za osam meseci ove godine broj rešenih krivičnih dela povećan je za 2,6 odsto, a rast efikasnosti niške policije praćen je padom broja krivičnih dela.

„U Nišu, za razliku od Beograda i Novog Sada, nema organizovanih kriminalnih grupa. Niš je daleko na poslednjem mestu u Srbiji u pogledu ubistava i drugih teških krivičnih dela“, rekao je Mitić.

On je istakao da niška policija pre svega radi na preventivi, ali i po instrukcijama tužilaštva na otkrivanju počionica krivičnih dela, čak i onih koji su se desila pre deset i više godina.

„U slučaju nedavne eksplozije bombe u Dušanovoj ulici, poznato nam je 99 odsto elemenata, ali sada radimo na prikupljanju dokaza. Ne radi se o obračunu mafije, već o obračunu dva lica zbog preotete devojke“, rekao je Mitić.

Kaže da grad na Nišavi ne spada u gradove sa velikim količinama narkotika na ulicama, a kao razlog navodi to što je droga u Nišu mnogo jeftinija nego u zemljama Zapadne Evrope.

„Dilerima droge nije u interesu da drogu ovde prodaju za 10.000 evra, kada na zapadu mogu za nju da dobiju 60.000 evra“, rekao je načelnik policije.

Prema podacima policije, u Nišu se distribuira uglavnom najprljavija droga zbog čega narkomani prelaze na tablete ekstazija i druge narkotike.