Šabić pisao Zagorki Dolovac zbog slučaja Savamala

Vesti 29. sep 201610:34 > 10:40
Tanjug/Rade Prelić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Republičkom javnom tužiocu, Zagorki Dolovac, pismo u kojem upozorava da ta institucija ne poštuje zakon i vrši kažnjiv prekršaj ne postupajući po rešenju Poverenika kojim je naloženo da se dostave podaci o broju predmeta i imenu i prezimenu tužioca u slučaju Savamala

Poverenik u pismu navodi da je nepoštovanje i kršenje zakona bilo kog organa vlasti razlog za zabrinutost, a posabno kada to radi Tužilaštvo.

„Stoga poverenik očekuje da republički javni tužilac u skladu sa pozicijom i autoritetom u okviru tužilačke organizacije obezbedi da postupanje višeg javnog tužioca u Beogradu bude u skladu sa zakonom“, navodi se u pismu poverenika.

Šabić kaže da bi Više javno tužilaštvo moglo, bez obzira da li za to postoji opravdanje, da se obrati Republičkom javnom tužilaštvu kako bi ono tužbom kod Upravnog suda zatražilo poništaj rešenja Poverenika o dostavljanju podataka o predmetu Savamala.

„Republičko javno tužilaštvo je moglo, i još može (ne ulazeći u da to da li za to postoje opravdani razlozi) podneti takvu tužbu Upravnom sudu, ali čak n ito ne bi predstavljalo opravdanje za nepostupanje po konačnom, izvršnom i obavezujućem rešenju. Odluku o odlaganju izvršenja mogao bi, po zakonu, doneti jedino postupajući Sud“, objašnjava poverenik u pismu Zagorki Dolovac.

On ističe da je u slučaju rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, u kojem je i Zaštitnik građana utvrdio propuste u radu nadležnih organa i službi, interes javnosti za informacije izuzetno pojačan.