Čanak: Memorandum SANU nastavak velikosrpske politike

Vesti 28. sep. 201621:50 > 21:52
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 1986. predstavljao kontinuitet sa velikosrpskom politikom, i rekao da svi "peru ruke" od tog dokumenta.

„Od Memoranduma svi peru ruke danas, navodno niko ne zna ko ga je pisao, a svi vrlo dobro znaju ko ga je napisao“, rekao je Čanak.

Po njegovim rečima, taj memorandum je direktan nastavak Memoranduma četničkog ideologa Stevana Moljevića iz 1941. koji je bio direktan nastavak Načertanija Ilije Garašanina.

„Ništa novo se, dakle, s Memorandumom nije događalo, to je kontinuitet velikosrpske ideje”, rekao je Čanak na tribini LSV.

Tribina je organizovana povodom 25. godišnjice prvih antiratnih demonstracija u Novom Sadu koje je organizovala LSV.

„Užasava me činjenica da je prošlo 25 godina od naših demonstracija, da se od tada desilo pet ratova u kojima Srbija nije učestvovala, ali je svaki izgubila. Pre 25 godina su nas zvali izdajnicima, a i danas nas tako zovu“, rekao je Čanak.

Dodao je da ne želi da nikada više organizuje antiratne demonstracije, niti želi da ikada više učestvuje u bilo kakvom ratu.

Čanak je rekao da samo onaj ko se uopšte ne seća ondašnje atmosfere, može da poredi današnja vremena s tim vremenima.

„Ono je bio monstruozni pokret državnog aparata koji vodi u rat, u uništenje. To je bila jedna ogromna mašinerija koja je mlela sve pred sobom. Ono je bio udruženi zločinački poduhvat, a ovo danas su prskalice koje ni izbliza ne liče na to, iako možda mogu nešto da potpale“, kazao je on.

Čanak je ukazao da se Srbija nije mnogo promenila u poslednjih 25 godina. „Kao što iza operacije ide terapija, kao što posle Normandije ide denacifikacija, tako posle izbora 2000. godine ide lustracija“, rekao je Čanak i podsetio da lustracija nije sprovedena.

Predsednik Gradskog odbora LSV Aleksandar Kravić rekao je da LSV prva upozoravala da politika Slobodana Miloševića vodi u rat, dok je za ratnu politiku takođe bilo 90 odsto tadašnje opozicije, čak su stvarali i svoje takozvane garde.

Jedan od osnivača LSV, Vladimir Kranjčević podsetio je da je nakon antiratnih demonstracija 1991. i 1992. Čanak bio uhapšen i prisilno odveden na front.