Dijalog Beograda i Prištine biće verovatno produžen do petka

Vesti 28. sep. 201617:47 > 17:49
Podeli:
Izvor: Tanjug

Dijalog delegacija Beograda i Prištine u Briselu o primeni sporazuma o telekomunikacijama mogao bi da bude produžen do petka, saznaje Beta u pregovaračkim krugovima.

Prvobitno je bilo planirano da razgovori traju do četvrtka. Predstavnici obe delgacije do sada nisu davali izjave o toku i rezultatima razgovora.

Dva tima, treći dan za redom na ekspetskom nivou razgovaju o pitanjima međunarodnog pozivnog broja za Kosovo, imovini i pravu Telekoma da nesmetano nastavi rad – da se na Kosovu osnuje ćerka-kompanija Telekoma, i obezbede licence za fiksnu i mobilnu telefoniju.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić juče je rekla agenciji Beta da je Evropska unija pozvala Beograd i Prištinu da budu konstruktivni kako bi se implementacija sporazuma o telekomunikacijama mogla završiti ove nedelje.

Delegaciju Beograda, koju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čine i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije Telekom Srbija i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Dve delegacije su prethodno, sredinom septembra, razgovarale u Briselu o telekomunikacijama i radu Telekoma na Kosovu, i prema oceni EU tada je „ostvaren napredak u elementima ključnim za sprovođenje sporazuma“.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri ranije je rekla d bi susret beogradske i prištinske delegacije trebalo da rezultira time da Kosovo dobije svoj pozivni broj + 383, što je Beograd demantovao, navodeći da bi to bio broj geografskog područja koje pripada Srbiji.

Sporazumom o telekomunikacijama, postignutim 25. avgusta prošle godine, predviđeno je da Srbija traži pozivni broj za Kosovo koji će, kao vlasništvo Srbije, ustupiti na korišćenje Prištini, a da se Telekomu Srbija omogući da nesmetano posluje na teritoriji Kosova.