Vulin: Vučić nije dozvolio podizanje ograde na granici

Vesti 28. sep. 201615:24 > 15:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Minsitar Aleksandar Vulin kaže da balkanska migrantska ruta "još živi" i najavljuje da će predstavnicima EU uputiti zahtev za veću pomoć Srbiji za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice.Dodaje i da premijer Srbije nije dozvolio podizanje ograde na granici.

„Bez obzira na formalnu odluku zemalja EU o zatvaranju balkanske rute, ona je još živa. Ima manji broj migranata nego prošle godine, ali to su još uvek veoma veliki brojevi i još uvek postoji veliki broj ljudi koji pokušavaju da uđu na našu teritoriju“, kazao je Vulin na konferenciji za novinare u Leskovcu.

Ulazak migranta na teritoriju Srbije kontroliše veliki broj angažovanih pripadnika policije i vojske Srbije, za čije angažovanje će Vulin tražiti veću finansijsku pomoć od predstavnika EU u Briselu i međunarodnih humanitarnih organizacija u Ženevi.

„Mi imamo iste probeleme kao zemlje EU a ne dobijamo ni približno istu količinu novca kao što dobijaju zemlje EU. Ja ću vrlo brzo razgovarati sa predstavnicima EU u Briselu, sa UHCR-om i drugim organizacijama. Tražimo pomoć, da Srbija bude tretirana na isti način kao zemlje na tranzitnoj ruti. Nije logično da mi nosimo toliki teret, a da druge zemlje za isti i manji rad dobijaju daleko veću pomoć“, istakao je Vulin.

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima postavljanja ograde na državnoj granici Srbije, Vulin je kazao da se sa tim predlogom nije složio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Ministar Stefanović i ja smo predložili predsedniku Vlade da ojačamo zaštitu naših granica i kroz određene fzičke barijere kako bismo olakšali angažovanje naše vojske i policije, ali on ne deli naše stavove. Ja ću to poslušati i prihvatiti, kao i ministar Stefanović“, rekao je Vulin.