Slučaj margarin: Oslobođena blogerka tužena zbog uvrede

Vesti 28. sep. 201611:51 > 11:54
Podeli:
Izvor: N1

Prva blogerka koja je bila tužena u Srbiji zbog teksta oslobođena je optužbe, prenosi portal BizLife.

Maja Petrović, autorka bloga „Vitki gurman“, prvostepenom presudom 21. septembra oslobođena je optužbe da je izvršila krivično delo uvrede. Protiv nje je podneta privatna krivična tužba zbog sadržine teksta u kojem je pisala o učestvovanju jedne doktorke sa VMA u reklamiranju margarina kao zdravstveno poželjne hrane za decu i zdravlje srca, i to zbog krivičnog dela uvrede.

Doktorka je obavezna da njoj i njenim braniocima nadoknadi troškove vođenja krivičnog postupka.

Blogerka je za sajt „Nova energija“ rekla da njena namera nije bila da vređa ličnost, već se bunila protiv kampanje koja je trajala godinama, a bila usmerena i na nju kao potrošača.

Maja je takođe rekla da je prvi bloger koji je bio na sudu zbog teksta, i da je uvek pazila da svaku svoju tvrdnju i kritiku potkrepi dokazima.

„Ceo proces je bio jako naporan i stresan za mene, jer sam u ovu priču ušla boreći se za ispravnu stvar. Svuda u svetu je zakonom zabranjeno da se čak i glumci obuku u beli mantil i reklamiraju neke proizvode. Ovde smo imali situaciju gde državni službenik reklamira nedovoljno istražen proizvod. Smatram i dan danas kampanju koja je bila meta moje kritike – skandaloznom“, rekla je Petrović.

Blogerka dalje objašnjava kako su nam pet decenija preporučivali margarine sa trans mastima kao zdravu hranu.

Međutim, sada se zna da su veoma opasni za ljudsku upotrebu i razvijene zemlje ih zabranjuju i izbacuju iz upotrebe.