Stefanović: Lideri opozicije mahom kompromitovani

Vesti 28. sep. 201608:28 > 08:29
Podeli:
Izvor: N1

Lider Levice Srbije Borko Stefanović kaže da opozicija nema dovoljno novih ljudi, jer su mahom "kompromitovani lideri".

„Ti lideri to ne žele da priznaju. Oni misle „sad ću ja da se pojavim kao novi, ako je mogao Vučić i Toma Nikolić, mogu i ja“. Ne razumeju da nije isto biračko telo, da će naprednjačko biračko telo uvek prihvatiti Tomislava Nikolića, jer je on domaćin“, kaže Stefanović.

Stefanović kaže da lideri opozicije moraju da budu „čisti i nekompromitovani“.

„Vučić ne može u Skupštini da izađe i da kaže „ti si popio 400 piva dok si bio predsednik opštine, a sad si veliki arhitekta Šutanovca“, ili „ti imaš pašnjak“. Ali ti stalno moraš da objašnjavaš, a čim objašnjavaš znači da gubiš energiju i vreme“, kaže Stefanović.

Stefanović dodaje da se „opozicija u Srbiji se tek sada rađa“.

„Imali smo izbore u aprilu, koji su bili izbori za opoziciji. Gotovo sve stranke su jedva prešle cenzus na vrlo sumnjiv način“, kaže Stefanović.

„Parlamentarna opozicija u velikoj krizi“

Lider Levice Srbije kaže da sada imamo nove pozicije u opoziciji.

„Imamo pojavljivanje nove desnice, novog centra i nove levice. Nova desnica su Dveri, i oni veoma precizno gađaju biračko telo. Imamo novi centar, to je Saša Radulović koji želi da ubedi građane Srbije da nudi nešto novo. I mi koji smo nova levica, koji smo zamena ne samo za stranake centra levo, nego sve građane koji žele jednakost, socijalnu državi“, kaže Stefanović.

Parlamentarna opozicija je u velikoj krizi, raspadaju se, kaže Stefanović.

„Traže se, ne znaju za šta se bore. Nemaju politiku, nemaju program. Recikliraju ono što Vučić već radi“, kaže Stefanović.

Stefanović dodaje da lideri opozicije ne treba da idu na proteste zbog Savamale.

„Mi podržavamo taj protest, i to su i naši zahtevi. Ali ne treba našim prisustvom da izazivamo neku zabunu. Neprimereno je da stojimo u prvom redu, ili da se guramo u prvi red kao drugi opozicioni lideri“, kaže Stefanović.

Ne želim da idem tamo da bi dali opravdanje režimskim medijima da napadne inicijativu, dodaje Stefanović.

 „Izbori makar malo pokradeni“

Postoje osnovane sumnje da su izbori makar minimalno pokradeni, naročito na KiM, rekao je Stefanović.

„Mi smo jedina stranka koja je uložila zvanični prigovor i tužba protiv rezultata izbora. Sećate se kako je bila fama, a sad su se svi ućutali kada su videli da su prešli cenzus“, kaže Strefanović.

Lider Levice kaže da im je izborni novac uplaćen tek posle izbora koji su oni vratili u potpunosti.

„Vučić i SNS su imali sigurno preko 13 miliona evra za kampanju. Opozicione kampanje su potrošili od 200-800 hiljada evra za kampanju“, kaže Steafnović dok dodaje da su oni potrošili 13.000 evra za kampanju koju su dobili od finansijera.