Slovačka namerava da otvori tri nova poglavlja sa Srbijom

Vesti 27. sep 201621:00 > 21:06
EPA

Do kraja godine Slovačka, kao predsedavajuća EU, namerava da sa Srbijom otvori tri nova pregovaračka poglavlja, pod uslovom da se o tome saglase sve zemlje članice, saznaje RTS.

Odlučujuće za tu odluku biće dijalog Beograda i Prištine, jer neke zemlje članice žele veći napredak u tim pregovorima pre nego što daju zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja.

Od pregovora koje Beograd i Priština sada vode u Briselu očekuje se konačan dogovor o telekomunikacijama, a ishod ove runde mogao bi biti važan i za tempo otvaranja poglavlja do kraja godine. U slučaju napretka, bar jedno poglavlje bi moglo biti otvoreno u oktobru, a zatim još dva u decembru. 

U slovačkom predsedavanju EU su potvrdili da bi poglavlja pet o javnim nabavkama, 25 o nauci i istraživanju, i 26 o kulturi i obrazovanju, mogla da budu otvorena do kraja godine. 

Ambicija slovačkog predsedavanja je da otvori sva poglavlja koja su tehnički spremna, kao što je poglavlje pet. To se, naravno, može desiti kada se ispune svi uslovi i kada se sve zemlje članice slože, navode u slovačkom predsedavanju EU. 

Nezvanično, u tom slučaju poglavlje pet o javnim nabavkama bilo bi otvoreno na međuvladinoj konferenciji 26. oktobra. Sa tim se, međutim, još nisu složile Nemačka i Velika Britanija, koje žele veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine.