Predsednička debata u SAD, nas bolje da ne pominju

Vesti 27. sep. 201618:09 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Predsednička debata, običaj koji je u Srbiji skoro zaboravljen i pre nego što je istinski zaživeo, jedan je od najvažnijih trenutaka američke kampanje. Osim što Amerikancima nudi jasniju sliku o snazi kandidata, ostatku sveta otkriva i koliko će se Sjedinjene Države u naredne četiri godine baviti sobom a koliko spoljnom politikom.

Prva javna debata između dva kandidata za predsednika SAD, Hilari Klinton i Donald Trampa, se po gledanosti približila rekordu od 80 miliona gledalaca koji je postavljen 1980. godine.

Američki birači proveli su proteklu noć pažljivo prateći predsedničku debatu. Kod kuće ili organizovano, u Vašingtonu ili Hong Kongu, hteli su da vide ko su ljudi koji žele da ih vode. Bolji utisak, ukazuju ankete, na njih je ostavila kandidatkinja demokrata.

„Hilari Klinton kao prava štreberka koja se čitavo leto spremala za septembarski ispitni rok i Donald Tramp koji je verovatno počeo da se priprema pre dva dana i išao na šarm i snalažljivost“, ocenjuje Denis Kolundžija, novinar.

Debata je krenula sa Trampovog terena – ekonomije.

„Dakle ekonomija, poslovi – to je ono što svi Amerikanci ističu na listi prioriteta u samom vrhu. A naravno, terorizam odnosno nacionalna bezbednost gde mislim da sekretarka Klinton ima daleko veću prednost, posebno zbog iskustva“, kaže Kolundžija.

Iskustvo Hilari Klinton može biti i mač sa dve oštrice, smatra Ljiljana Smajlović koja kao presudno vidi subjektivno raspoloženje glasača.

„On je agent promena, ona je sistem. Ona mora da brani ne samo svoju zaostavštinu već i Obaminu. To uopšte nije loša zaostavština ali biračima je muka od svega toga i oni strašno dobro reaguju na njegove povike da nešto mora da se promeni i da je sve grozno“, kaže Ljiljana Smajlović.

Srbija i region Balkana nisu pominjani što je, slažu se naši sagovornici dobra stvar.

„Kada misle ‘aha imam na Balkanu nešto što još nisam okončao kako sam hteo’ to je za nas posebno opasno ako je gospođa Klinton predsednik. Prema tome bolje da nas ne spominju“, tvrdi Smajlović.

Stav građana: Ko je bolji za Srbiju, Hilari ili Donald

Prvu američku debatu Hilari Klinton i Donalda Trampa građani Srbije uglavnom su prespavali što ne znači i da nemaju stav o predstojećem glasanju u Americi.

– „Nešto sam jutros videla na Fejsu da je ona nešto dobila… Ne radujem se njenoj pobedi jer Kintoni su …(sleže ramenima)“.

– „Pa za nas gledano sa istorijskog aspekta uvek su bili bolji republikanci. Sa demokratama smo uvek lošije prolazili“.

– „I jedan i drugi kandidat imaju neke pozitivne stvari za nas a i neke negativne. Tako da ostavimo mi američkom narodu da se on bori sa tim, a da se mi borimo sa svojim“

Srpski birači poslednji put su gledali debatu svojih prededničkih kandidata 2012. kada je Boris Tadić ocenjen kao ubedljiviji govornik. Ipak, nekoliko dana kasnije Tomislav Nikolić osvojio je veće poverenje birača.