Izveštaj Visokog saveta sudstva pred poslanicima

Vesti 27. sep. 201617:50 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

Posle Agencije za borbu protiv korupcije i Zaštitnika građana, Odboru za pravosuđe izveštaj je podneo i Visoki savet sudstva.

Iako je bilo primedbi zbog toga što ga, kao i izveštaj Zaštitinika građana, podnosi zamenik, članovi odbora pitali su sve što ih zanima. Najpre, da li među sudijama ima partijskih kadrova, imajući u vidu ono što su u SNS tvrdili posle reizbora 2009.

„Aleksandar Vučić i Cvijan, koji je bio poslanik SNS i visoki funkcioner su javno rekli da se više od 650 sudija, koji nisu reizabrani, učlanilo u Srpsku naprednu stranku. Pitanje na koje mi zaista očekujemo odgovor kakav je partijski status sudija koje su ponovo postale sudije“, upitala je Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke.

Odgovor je stigao iz SNS: „Niko nije član Srpske napredne stranke ko to ne može da bude po važećim zakonskim propisima, i u to ne treba niko da sumnja”, tvrdi Aleksandar Martinović.

Sumnjali su, međutim, neki u to da je Savet u izveštaju prećutao deo o svojoj zakonskoj obavezi – garantovanju nezavisnost sudova i sudija.

“Interesuje me zbog čega u izveštaju nema ništa o tome šta je Visoki savet sudstva uradio na tom zadatku. U koliko slučajeva je došlo do toga da se štiti pravosuđe, da li je bilo potrebe za time”, rekao jena sednici Dušan Pavlović iz Pokreta “Dosta je bilo”.

Iako su glasali za izveštaj i poslanici vladajuće većine imali su šta da prigovore. Od Saveta traže da se pozabavi time da predmeti budu završavani u razumnom roku, kao i da među sudijama bude malo više predstavnika manjina.

Jedna od primedbi odnosila se i na to što Visoki savet sudstva i dalje radi u krnjem sastavu. Ali, u Savetu kažu da tu ne mogu ništa, jer Advokatska komora za upražnjeno mesto nikako da predloži svog kanidata.