OEBS o slučaju Savamala: Rušenje planirano na visokom nivou

Vesti 27. sep. 201617:40 > 19:10
Podeli:
Izvor: N1

Iako je Više javno tužilaštvo još 14. maja zatražilo od unutrašnje kontrole MUP-a da izvrši provere u vezi sa događajima u Hercegovačkoj ulici i učešća policijskih službenika u njima - do danas nije poznato da li je te kontrole bilo.

Iz OEBS-a poručuju da se iz izveštaja Zaštitnika građana može zaključiti da je noćno rušenje bilo „planirano na visokom nivou“.

Podsetimo u izveštaju Zaštitnika građana o ovom događaju naveden je transkript ovog razgovora: „Šefe, Bilja, samo jedna pomoć. Ovo Što mi Ivana javila, ovaj što je vezan dole… Zove Komunalnu, odbili su ga. Je l’ ništa da mu ne dajemo, ništa? Šef: Pa ništa.“

Punih pet meseci od ovog razgovora i nešto manje od kako je obelodanjen u izveštaju Zaštitnika građana – i dalje ništa. Postupanje policije te noći trebalo bi da brine sve građane Srbije, poručuju iz OEBS-a, i to sa radionice koja je bila posvećena baš kontroli rada policije.

„Da ostavimo po strani šta su uradili kriminalci te noći, ali problem je šta je policija uradila, odnosno, šta policija nije uradila. Ako pročitate taj izveštaj i ako je tačno to što piše – postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije namerno, ne samo namerno nego i planirano na veoma visokom nivou jer u suprotnom ne bi bilo moguće“ kazao je viši savetnik pri OEBS-u u srbiji Mauricio Salustro.

Na ovu rečenicu nije reagovao, pored prisutni, Miloš Oparnica, pomoćnik ministra i načelnik sektora unutrašnje kontrole.

Na pitanje N1 da govori u vezi unutrašnje kontrole oko Savamale… da li ima istrage i rezultata, Oparica je naveo da ne može da odgovara na novinarska pitanja bez saglasnosti MUP-ovog Biroa za saradnju sa medijima, kojima smo takođe poslali slično pitanje, međutim, na njega nisu odgovorili.

Prema saznanjima Zaštitnika građana, Sektor unutrašnje kontrole se ovim slučajem ni ne bavi.

„Ako je zaštitnik građana u roku od tri sata mogao da dođe do svih neophodnih saznanja šta se desilo i ako je to blagovremeno nakon tog nadzora publikovao – ne znam zašto je drugim organima potreban protok od toliko meseci, već je prošlo pet meseci, mislim da je to previše“, rekao je zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

A da li je to uopšte posao za unutrašnju kontrolu ili Odeljenje za kontrolu zakonitosti u radu?

„To je ono što je jedan od problema, a to je da postoji mnogo na papiru kontrolora što čini gužvu u šesnaestercu jer se ne zna ko je glavni za unutrašnju kontrolu policije“, ističe Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U međuvremenu, ne zna se ni ko je postupajući tužilac, kao ni koji je broj predmeta u slučaju Savamala, iako je Poverenik naložio da ti podaci budu objavljeni u roku od pet dana od dana prijema rešenja, saopštili su iz inicijative „Ne davimo Beograd“. Taj rok je istekao, a tužilaštvo i dalje tvrdi da je u pitanju – tajna.