Više od 9.000 migranata sprečeno da uđe u Srbiju

Vesti 27. sep 201614:58 > 15:00
N1

Zajedničke snage Vojske Srbije i policije sprečile su u protekla dva meseca više od 9.000 migranata da ilegalno pređu državnu granicu, izjavio je danas agenciji Beta portparol Ministarstva odbrane kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Prema njegovim rečima, od 22. jula bezbednosne snage otkrile su 9.064 migranta koji su pokušali ilegalno da pređu granicu Srbije, od čega je 8.109 odustalo od te namere kada su uočili patrole vojske i policije, dok je 955 smešteno u prihvatne centre.

„I dalje najveći problem predstavlja veliki broj krijumčara ilegalnih migranata i naše aktivnosti biće težišno usmerene na njihovom otkrivanju. Do sada su zajedničke snage uhvatile 53 krijumčara koji su procesuirani od nadležnih organa. Oni su pokušali da ilegalno prevezu više od 750 migranata“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je među krijumčarima najviše srpskih državljana (39), sedmorica su iz Bugarske, četvorica iz Pakistana i trojica iz Avganistana.

„Od početka našeg angažovanja, najveći broj pokušaja za ilegalni prelazak državne granice beleži se iz pravca Makedonije, u širem rejonu Miratovačkog polja, gde je registrovano više od 4.500 osoba koje su zbog prisustva vojske i policije odustale od ilegalnog upada na teritoriju Srbije. U poslednjih 15 dana povećan je pritisak za ulazak u zemlju iz pravca Bugarske, gde beležimo i veće grupe, do 50 osoba koje pokušavaju da, često po nepristupačnim predelima, uđu u našu zemlju“, rekao je Krivokapić.