Ne zna se kada će Srbija dobiti tužioca za rane zločine

Vesti 27. sep. 201614:18 > 19:17
Podeli:
Izvor: N1

Od početka godine, odnosno već devet meseci, Srbija nema Tužioca za ratne zločine. Državno veće tužilaca u ponedeljak je utvrdilo listu kandidata za novog tužioca, ali se još ne zna kada će njegov izbor doći na dnevni red Skupštine Srbije.

Od kada je 31. decembra prošle godine Vladimiru Vukčeviću istekao mandat tužioca za ratne zločine, ovo tužilaštvo nema svog prvog čoveka.

Državno veće tužilaca utvrdilo je listu od tri kandidata za novog tužioca. To su Snežana Stanojković, pomoćnica tužioca za ratne zločine, Milan Petrović, prvi zamenik tužioca i trenutni rukovodilac Tužilaštva i Dejan Terzić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu. Ova lista upućena je Vladi koja zatim predlog za novog tužioca upućuje Skupštini srbije.

Kada će izbor tužioca doći na dnevni red parlamenta još uvek nije poznato.

U Fondu za humanitarno pravo koji se godinama bavi ratnim zločinima upozoravaju da će dalji rad tužilaštva umnogome zavisiti od toga ko će biti na njegovom čelu.

Tužilaštvo za ratne zločine osnovano je sredinom 2003. godine i do sada je podiglo optužnice protiv 184 osobe za zločine počinjene nad nešto više od pet i po hiljada žrtava. Do sada su osuđene 72 osobe, na ukupnu zatvorsku kaznu od 856 godina.