Nikolić: Izetbegović da objasni poređenje Dodika i Gadafija

Vesti 27. sep. 201613:28 > 13:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović duguje da dodatno objasni kada je bio iskren - kada je rekao da rata u BiH neće biti, ili kada je predsednku RS Miloradu Dodiku, kako kaže, predvideo sudbinu libijskog lidera Moamera Gadafija.

“Ko će to, po njegovom mišljenju, da uradi? Protiv Gadafija su okrenuli stanovnike Libije. Šta bi to trebalo da se desi da bi stanovnici RS to učinili svom legalno izabranom predsedniku? Dodik se koristi demokratskim principom da ostvari svoje ideje, koje sredstvo bi Izetbegović koristio da ostvari svoj naum o ubistvu jednog predsednika”, rekao je Nikolić za “Večernje novosti”.

Nikolić je rekao sa je referendum očigledno pokazao volju građana Republike Srpske i ne bi smeo da doživi sudbinu nekoliko referenduma održanih u različitim srpskim zemljama, u različitim istorijskim okolnostima – da bude održan i ostane mrtvo slovo na papiru.

Prema njegovoj oceni iza referenduma su stali svi relevantni politički činioci u RS i to obavezuje na njegovo sprovođenje.

Izetbegović je u nedelju izjavio da veruje dareakcija međunarodne zajednice na referendum u RS, neće izostati.

„Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda”, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.