Ulemek o "Radonjinim ljudima što su ubili Ćuruviju"

AFP/Koca Sulejmanovic (arhiva)

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je svedočenjem bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legije.

Ulemek je kazao da ga je u 2000. godini Marković pozvao zbog nekog hapšenja i da je potom pitao Markovića ko će biti „navigatori“, odnosno osobe koje će da pomažu i asistiraju prilikom hapšenja.

Legija kaže da mu je bivši načelnik DB Radomir Marković 2000. rekao da će zadatak uraditi „ovi Radonjini koji  su ubili Ćuruviju“, potom je, kako Legija navodi, u hodniku pored sreo Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Legija većinu delova iz iskaza datog Tužilaštvu u januaru 2014. nije želeo da ponovi, pozivajući se na pravo da ne mora da svedoči o stvarima zbog kojih bi mogao i sam krivično da bude gonjen, zbog nečega što bude izgovorio.

Na pitanje Tužilaštva da li mu je prećeno zbog ovog svedočenja, Legija je rekao da je prećeno i njemu i njegovoj porodici, ali da nije uplašen.

Legija nije želeo da otkrije ko mu je pretio i rekao je da će sam to rešiti, ne želeći da otkrije na koji način. Rekao je da nije uplašen. Kad ga je tužilac pitao kako misli da reši te pretnje, kad se nalazi u pritvorskoj jedinici, kratko je odgovorio: Rešiću.

On je naveo da i poslednjih 15 godina dobija pretnje. Romić ga je pitao da li mu je on nekada pretio, a Legija je odgovorio da on to ne zna, jer mu se u porukama nisu potpisivali.

Na pitanje zašto do sada nije govorio ništa o ovom slučaju, Ulemek kaže da ga niko nije ni pitao do pre dve, tri godine, i da je prvi to uradio Goran Nenadić, šef obezbeđenja posebnog odeljenja u Zabeli, gde se nalazi Ulemek, koji je i član Komisije za istraživanje ubistava novinara.

„Dao je saznanja koja ima u vezi ubistva Slavka Ćuruvije, rekao je da mu je Radomir Marković praktično sugerisao koja su lica to izvršila. Takođe rekao je da je nakon 2000. godine bila jedna vrsta naloga prema pripadnicima Zemunskog klana da ubiju Kuraka i Romića i da su nakon toga Kurak i Romić dolazili kod njega kući i da je nakon toga taj nalog povučen“, rekao je Slobodan Ružić, advokat porodice Slavka Ćuruvije.

„Na većinu pitanja je odgovorio pozivajući se na svoje pravo da ne svedoči zato što bi prilikom svedočenja sebe doveo do krivičnog progona. U tom slučaju sve dok ima pravo da ne svedoči, on je to svoje pravo iskoristio. Od svih odgovora koje je dao mene više zanimaju oni koje nije dao, odnosno pitanja koja mi je sud zabranio“, navela je Zora Dobričanin, advokat Ratka Romića i Milana Radonjića.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Suđenje se nastavlja sutra, a svedočiće Miloš Simović pripadnik zemunskog klana, takođe osuđen za učešće u ubistvu Zorana Đinđića.

Suđenje je pratila novinarka N1 Jelena Zorić: