Slučaj Karić: Da li će ovog puta zaista da se vrati?

Vesti 23. sep. 201618:41 > 18:45
Podeli:
Izvor: Skcreen shot

Pre samo dva dana bio je u Milanu, na aukciji Fondacije Đoković, a sada se postavlja pitanje kada bi mogao da dođe u Beograd. Sudeći po onome što saopštava Viši sud, ne pre 2017.

Postupak vođen protiv Bogoljuba Karića, kako navodi sud, obustavljen je krajem januara zbog zastarelosti. Ali taj postupak nije jedini.

„Ovim putem napominjemo da je i dalje na snazi naredba Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojom je prema okrivljenom Bogoljubu Kariću naređeno izdavanje poternice“, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Međutim, i taj postupak pred Specijalnim sudom, vezan za privatizaciju „Mobtela“, kako je za N1 potvrđeno u Tužilaštvu za organovani kriminal, zastareva sledeće godine. Bogoljub Karić nada se da će Tužilaštvo, i pre nego što zastari, odustati od postupka, a u izjavi Blicu ponovo najavljuje povratak u zemlju.

„Ja ću da se vratim u Srbiju, ali moj posao je u Moskvi. Ja ovde živim 12 godina, ovde su svi moji poslovi – izgradili smo stotine miliona kvadrata. U Srbiju bi mogao da dođem da obiđem majku, mada je ona skoro bila ovde u Rusiji kod mene“, rekao je Karić. 

„Mogao bi biti oslobođen svih optužbi“

Izvor : N1

Novinarka Tamara Skorzza, koja je istraživala slučaj Karić, kaže da je ne bi čudilo da se on ovoga puta zaista vrati. Kao i neki drugi, protiv kojih su vođeni postupci zbog sumnje da su oštetili državu, tako bi, kaže, i Bogoljub Karić mogao biti oslobođen svih optužbi. Zbog zastarelosti, ali i političkih uticaja.

„Imate njegovu stranku koja učestvuje u vlasti, pa mislim, šta očekivati. Dakle, ni ova vlast se nije ogradila od Bogoljuba Karića, a nisu se ogradile ni stranke koje su vladale početkom 2000-tih. i pored kojih je, živih i zdravih, Bogoljub utekao iz države. Jer i da su oni radili svoj posao ne bi se dogodilo da Bogoljub sa jednim koferčetom naprosto izađe iz zemlje“, kaže Skorzza.

 Optužnicom koja je podignuta 2010. tereti se da je, zajedno sa 13 saradnika sa računa „Mobtela“ prebacio više od 60 miliona evra na račun preduzeća „BK grupe“ i na privatne račune, zahvaljujući kontrolisanju Upravnog odbora „Mobtela“.

„To je čovek koji je u 90-te ušao kao neko ko je imao malo toga, a iz 90-tih je izašao kao milijarder. Svi znamo kako smo tih godina živeli i znamo da milijarderom nije moglo da se postane poštujući nekakve moralne standarde, pa i zakone ove države“, kaže Skrozza.

Pre pokretanja krivičnog postupka Bogoljub Karić bio je vlasnik Televizije BK, banke „Braća Karić“, „Astre Simit“, BK univerziteta i nekoliko drugih kompanija. Trenutno posluje u Rusiji, a u Srbiji je, kako tvrdi, nedavno kupio televiziju Nova.