Odbor za kulturu o učiteljici, dirigentu, đačićima i Pajtiću

Vesti 22. sep 201618:14 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

Regulatorno telo za elektronske medije mesecima je u krnjem sastavu sa šest od ukupno devet članova Saveta. Ostale bi trebalo da izabere Skupština. Četiri kandidata za članove REM-a danas su bili pred skupštinskim Odborom za kulturu i informisanje.

Dva kandidata pokrajine Vojvodine i dva kandidata medijskih udruženja. Na putu do fotelja u Savetu REM-a morali su da prođu propitivanje na skupštinskom Odboru za informisanje – između ostalog i pitanja koga sve poznaju.

Predsednica Skupštine Srbije i Odbora za informisanje pitala je Sinišu Isakova da li poznaje Bojana Pajtića.

„Bio sam savetnik pokrajinskog sekretara za privredu kada je Bojan Pajtić bio premijer“, odgovorio je Isakov

Kandidat Goran Peković rekao je da mu je drago što ga predsednica Gojković nije pitala za Gorana Karadžića.

„Drago mi je da me niste pitali za Gorana Karadžića, već sam pomislio da će nam on ukrasti šou“, rekao je Peković na šta mu je Gojković odgovorila da to nije šou već Odbor za kulturu.

Sednica Odbora na trenutke je ličila kao da među poslanicima sede i učiteljice.

Poslanica Ana Stevanović iz Pokreta Dosta je bilo tražila je od kandidata Đorđa Vozarevića da nabroji zakone koji uređuju medijsku sferu u Srbiji.

Đorđe Vukadinović i Demokratske stranke Srbije zamolio je da kandidati iznesu svoje stavove umesto da se igraju uloga „poslušnih džačića“ i stroge učiteljice.

„Apsolutno, ja sam učiteljica koja će saslušati svakog đaka, pa i vas koji pokušava da zauzme moju poziciju“, rekla je Maja Gojković dodavši da kada se njoj ispuni želja da bude dirigent Vukadinović će biti njen asistent.

O predloženim kandidatima koji su danas bili pred Odborom tek će se raspravljati i glasati na plenarnoj sednici. Kada, još se ne zna.

Popunjavanje Saveta REM-a za poslanike nije hitan posao. O tome svedoči i činjeniča da se sa kandidatima koje su predložile nevladine organizacije na Odboru razgovaralo još pre osam meseci u prošlom skupštinskom sazivu. Njihov izbor još nije na dnevnom redui plenarne sednice. U skupštini kažu – zato što smo u međuvremenu imali izbore.