Godinu dana primene zakona: Da li su uzbunjivači jači?

Vesti 21. sep. 201618:28 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Otkako je pre 15 meseci počela primena Zakona o zaštiti uzbunjivača u Višim sudovima u Srbiji formirano je 157 predmeta po tužbama u vezi sa uzbunjivanjem, od kojih je rešeno 89.

Da li su uzbunjivači godinu dana od primene novog zakona zaista jači? Jesu, tvrdi nova ministarka pravde Nela Kuburović i kao dokaz takvoj tvrdnji nudi statistiku.

„Sudije efikasno postupaju u zaštiti uzbunjivača. Privremena mera koja je prva pomoć uzbunjivaču mora biti doneta u roku od 8 dana, a prosek naših sudova u donošenju ove mere je tri. Efikasnost potvrđuje i statistički izveštaj – od ukupno 40 podnetih predloga za određivanje privremena mere odlučeno je u 37 predmeta“, navodi ministarka.

Privremena mera znači da je uzbunjivač zaštićen i tokom trajanja sudskog postupka, koji često može trajati i godinama. A godinu primene zakona o uzbunjivačima obeležila je i prva presuda zbog prijave korupcije sa naplatom parking kazni u Novom Sadu.

„Iako je ovo prvostepena presuda bila u korist uzbunjivača i ako sada svi znamo da sudska praksa u oblasti zaštite uzbunjivača tek treba da se uspostavi, važno je znati da je ohrabrujuće to što se zaštita uzbunjivača sprovodi“, kaže Laura Palmer Pavlović iz USAID.

Zakon jeste zaživeo iako je sistem i dalje veoma trom i spor, kažu iz portala „Pištaljka“. Veza izvršne i sudske vlasti da se pojedini slučajevi zataškaju je i dalje vidljiva ali ohrabruje pristup, kako kažu, hrabrih sudija.

„Sudovi su, na primer, zaštitili nekoliko policajaca koji su bili na onom čuvenom spisku za otpuštanje 1500 ljudi iz MUP-a. Ti policajci su prethodno uzbunili nadređene svoje ili nadležne držane organe da se nešto dešava, da se krše neki propisi u policiji“, navodi Vladimir Radomirović, urednik portala „Pištaljka“.

Da ni ostala ministarstva nisu imuna na korupciju pokazuje broj prijavljenih slučajeva – u ministarstvu trgovine, odbrane, spoljnim poslovima, energetici i najviše u ministarstvu prosvete – čak 15 spoljašnjih uzbunjivanja.

Detaljnije u prilogu Jovane Štetin: