Gradonačelnik Niša najavljuje posao za 6.000 ljudi

Vesti 21. sep 201611:45 > 11:46
Podeli:
Izvor: N1

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da bi pet novih investitora čiji se dolazak uskoro očekuje trebalo da u tom gradu otvori najmanje 6.000 radnih mesta.

Bulatović je na konferenciji za novinare rekao da je sa jednim od investitora, kompanijom „Imi“ već potpisan Memorandum o razumevanju, dok se sa ostalima pregovara.

„Radi se uglavnom o kompanijama iz oblasti auto industrije, elektronike i mašinstva. Sa njima pregovaramo po pitanju zemljišta i planskih dokumenata neophodnih za izdavanje građevinske dozvole“, rekao je Bulatović.

On najavljuje da će investitori zaposliti pre svega inženjere, što je, kako je reko, posebno bitno jer će se time zaustaviti odlazak visokokvalifikovanih mladih ljudi u inostranstvo.

Bulatović je rekao i da su u toku pregovori sa crnogorskom kompanijom Aquaterra solutions koja je najavila izgradnju akva parka na lokaciji „Lozni kalem“, na ulazu u Nišku Banju.

„Sa njima smo se dogovorili da do 31. decembra završimo deo koji se odnosi na grad, odnosno deo koji se odnosi na izdavanje građevinske dozvole“, naglasio je gradonačelnik Niša.

Obezbeđeni stanovi za stanare izgorele zgrade

Za stanare zgrade u naselju Rasadnik u Nišu koja je oštećena u požaru pre nepune dve nedelje, grad je obezbedio privremeni smeštaj u gradskim stanovima u užem centru Niša, rekao je gradonačelnik. On je rekao da se još traga za najboljim stambenim rešenjem za jednu porodicu, zbog većeg broja njenih članova.

„Radimo i na obezbeđivanju nameštaja za porodice čiji su stanovi potpuno izgoreli, a svim stanarima smo obezbedili hranu, zdravstvenu zaštitu i socijalnu pomoć. Deca su dobila pribor za školu“, rekao je Bulatović.

U požaru u Rasadniku potpuno je izgorelo pet stanova, a deset je oštećeno, ali je inspekcija svim stanarima naložila iseljenje pošto je procenjeno da zgrada više nije bezbedna za stanovanje.