Kuburović: Usvojićemo izmene Krivičnog zakonika

Vesti 21. sep 201610:34 > 10:35
Tanjug/Zoran Žestić

U Srbiji će biti usvojene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kao i novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, najavila je danas ministarka pravosuđa Nela Kuburović.

Biće ojačano Tužilaštvo za organizovani kriminal, ustanovljeni regionalni centri za borbu protiv korupcije u višim javnim tužilaštvima, usvojene nove metode rada policije, tužilaštva i sudova, rekla je Kuburović.

 Ona je, na konferenciji povodom godinu dana primene Zakona o zaštiti uzbunjivača, najavila da će biće donet i Zakon o poreklu imovine, koji će u antikoruptivnu borbu uvesti i Poresku upravu.

„Sudije efikasno postupaju u zaštiti uzbunjivača. Privremena mera, koja je prva pomoć uzbunjivaču, mora biti doneta u roku od osam dana, a prosek naših sudova u donošenju ove mere je tri. Efikasno postupanje potvrđuju i statistički izveštaji od ukupno 40 podnetih predloga za utvrđivanje privremene mere. Ovoj dosadašnjoj uspešnoj primeni zakona dugujemo i kvalitetnu pripremu. U periodu od šest meseci od usvajanja zakona do stupanja na snagu za njegovu primenu obučeno je preko 1.200 sudija“, rekla je Kuburović.