Vučić, Duraković i Klinton o Srebrenici i pomirenju

Vesti 20. sep 201622:26 > 23:02
Screenshot

Vučić i Duraković su dva hrabra političara čija poruka treba da se čuje svuda, poručio je Bil Klinton. Spreman sam da razgovaram kako bismo očuvali mir i stabilnost, naveo je premijer Srbije i dodao da bi voleo da svi koji su krivi za zločine budu uhapšeni.

U Njujorku je održan panel „Pomirenje i podeljena društva“ o Srebrenici na kom su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a koji je moderirao Bil Klinton.

Klinton je rekao da je pre 20 godina, za vreme rata, kad su se SAD uključile, „BiH bila siroče koje je izgubilo roditelja“, a da je sada velika sila kad je reč o pomirenju. Pre 20 godina bili smo u poziciji da u Dejtonu napravimo mir, naveo je.

Prisutnima na debati se prvo obratila Avdija Ibrahimović koja je preživela srebrenički genocid. Ona je ispričala kako je izgubila oba roditelja u ratu, a premijer Vučić se saglasio da je njena priča užasna. Ibrahimovićeva je navela da je načinjen korak, da je Vučić posetio Srebenicu, ali da je naredni i priznanje genocida. „Molim se Bogu da se Srebrenica nikad ne ponovi, nigde u svetu“, navela je.

Klinton je, predstavljajuću paneliste Vučića i Durakovića, rekao da se radi o dva hrabra čoveka, i istakao u tom smislu poziv premijeru Srbije predsednika opštine Srebrenica. On je podsetio da je Vučić gađan u Srebrenici, a da je i nakon toga Duraković rekao da mu je drago što je on posetio to mesto.

Vučić se zahvalio Klintonu i svima koji su došli. „Ovo je jedna politička situacija u kom obe strane gube“, rekao je premijer Srbije. 

„Ja sam ponosan Srbin, i što sam premijer Srbije i išao sam u Srebrenicu da odam poštovanje jednog ogromnog zločina koji se dogodio 1995. Želeo sam reći da mi razumemo bol bošnjačkog naroda. I učinili smo sve u Srbiji da gonimo one koji su učestvovali u tom zločinu. I zadnjih godina uhapsili smo 16 osumnjučenih za učešće u tim zločinima“, rekao je on.

Istakao je da ne želi da pravi komparacije, ali da je sličnih priča bilo i na drugoj strani. Moramo da imamo jedan objektivniji pristup, rekao je.

Vučić je dodao i da je spreman da razgovara kako bi se očuvali mir i stabilnost. „Ćamil Duraković zna da može da računa na to“, rekao je i dodao da se Vlada Srbije obavezala da će isplatiti za puteve, vrtić i infrastrukturne projekte u toj opštini pet miliona evra, od čega je već uplaćeno dva.

“Ja bih voleo da svi koji su krivi za rat budu uhapšeni“, naveo je Vučić i dodao da nema pobednika.

Moramo zajedno raditi i živeti, ako toga ne bude, plašim se za budućnost zapadnog Balkana, dodao je.

Zatim se obratio Ćamil Duraković, koji je naveo da je napravio te teške korake, ali koji su svakako bili korak napred. On je istakao da je imao sreću da je preživeo tada, za razliku od nekih njegovih školskih drugova.

Duraković je naveo da je istorija poslednjih 100 godina bila teška za sve Muslimane, Hrvate i Srbe, ali da je ponosan što predstavlja ljude koji sada žive u miru. 

On je rekao da sa Vučićem ima slične misli.

Duraković je istakao i da je parlament Srbije usvojio rezoluciju o Srebrenici, da je nekadašnji predsednik Boris Tadić bio u Srebrenici.

On je rekao da ni Vučiću a ni njemu nije bilo lako među 7.000 mezara, da se sretnu tu i zagrle. Zbog svih kritika koje su usledile, ja sam ga pozvao ponovo u Srebrenicu, dodao je. „Ako želimo bolju budućnost, moramo se zagrliti i rukovati svi“, naveo je.

Mi smo iz Srebrenice, gradu u kom je počinjen genocid, želeli da pošaljemo poruku i primer, naveo je. Mi moramo da uradimo nešto za društvenu integraciju ljudi, a ne samo političara, dodao je.

Diskusiju je uživo pratio i član Predstavništva BiH Bakir Izetbegović, kome se na tome zahvalio Duraković.

Kao premijer ću učini sve što je u mojoj moći, ali nije sve na nama, da obezbedimo mir i stabilnost za ovaj deo Evrope, rekao je Vučić.

Naveo je da mu nije bilo lako da dođe na ovaj panel, jer je Klinton bio predsednik SAD kad je NATO bombardovao Srbiju, ali da je poručio svima da se mora razgovarati.

Ja sam zagovornik razgovora sa Bošnjacima, mi ne moramo živeti jedni pored drugih, mi moramo živeti zajedno, naglasio je premijer Srbije.

Ja osuđujem sve glupe izjave, ja sam davao pre 20 godina, ali nisam poslednjih pet, rekao je. Ja sam pravio puno grešaka, i ne stidim se to reći, dodao je Vučić. On se zahvalio Durakoviću i Izetbegoviću i dodao da će dati sve od sebe za stabilnost.

Duraković je na panelu istakao i to što sada nema nikakvih incidenata između Bošnjaka i Srba.

„Amerikanac na čelu Srebrenice“

Duraković je istakao da se nada da će Klinton biti muž buduće predsednice SAD, i dodao da će glasati, kao i američki državljanin, za to i dodao da je na čelu Srebrenice Amerikanac.

Klinton je rekao da ima dosta saosećanja u SAD sa Bosancima i s tim što su prošli, ali je dodao da je srpska zajednica velika i važna u Americi. 

Na nama nije da rešavamo pojedinačne situacije, da rešavamo referendum, kazao je Klinton. On je zamolio sve da pomognu i podrže i pruže ruku ljudima koji, kako je naveo, prenose poruku mira. „U ovakvom svetu moramo da čujemo tu poruku svuda“, zaključio je.