Stanari Cetinjske mirno spavaju, traže rešenje za ceo grad

Vesti 19. sep 201610:38 > 10:39
N1

Organizacija "Beogradani protiv noćne buke - Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu" saopštilo je da je prvi vikend u Cetinjskoj i okolnim ulicama, nakon stupanja na snagu novih gradskih propisa protiv buke, ličio na povratak u redovan život ali da je sada potrebno rešiti taj problem u celom gradu.

„Ako ovako ostane, mi smo opet normalni ljudi“, navodi se u saopštenju komentar jednog od stanara u tom delu Beograda.

Ta inicijativa je navela da je, „nakon tri godine terora muzikom nedovoljene jačine iz neuslovnih objekata sa radnim vremenom do 5 ujutru“, ovih dana muzika iz klubova direktno pod prozorima stotina građana te ulice gašena u ponoć, a da su lokali zatvarani sat kasnije – uz prisustvo Komunalne policije.

„Ovim je napravljen prvi korak ka rešenju u jednoj beogradskoj ulici, ali na udaru buke ostaju brojne druge ulice. Jedino će dosledno sprovođenje sistemskih mera za ceo Beograd, koje je gradska uprava obećala do kraja godine, pokazati da postoji stvarna volja da se zaštite prava i interesi građana“, dodaje se.

Udruženje je ocenilo da su na desetine hiljada Beograđana, ne samo u centralnim opštinama već i na Novom Beogradu, Voždovcu, Senjaku, Čukarici, Lekinom Brdu, Zvezdari, u Zemunu, Batajnici, Borči i na Banovom Brdu izloženi buci koja je posledica neregularnog rada brojnih noćnih lokala.

„Beogradsko priobalje i veliki gradski parkovi, iako spadaju u najtiše gradske zone, noću su pretvoreni u deponije buke“, navodi se u saopštenju i dodaje da su stanari Cetinjske pokazali da udruživanje i dizanje glasa daju rezultat.

Zbog toga je upućen poziv i stanarima drugih ulica i delova Beograda da se na sličan način organizuju i zajednički doprinesu da gradska uprava donese i sprovodi mere koje je obećala, kao i već postojeće propise.