Prajd: Pre 15 godina ovo je bio krvav Trg, vidite nas danas

Vesti 18. sep 201617:21 > 19:05
Podeli:
Izvor: N1

Beogradsku Paradu ponosa ove godine je otvorila glumica Mirjana Karanović, koja je čestitala svim pripadnicima LGBT populacije koji su, kako je rekla, iskreno i iz čistog srca odlučili da žive zajedno i zahvalila svima koji su su ih podržali.

Učesnicima parade pridružili su se ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, bivši ministri Ivan Tasovac i Kori Udovički. Prisutan je bio i veći broj ambasadora, među kojima je bio i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

„Čestitam svima ovaj prelep dana i proglasavam Prajd otvorenim. Idemo!“, rekla je Karanović na početku šetnje od Trga Republike.

Organizatori navode da LGBT osobe u Srbiji i dalje imaju brojne probleme, ali da se stvari kreću na bolje.

„Pre 15 godina ovo je bio krvav Trg pri pokušaju prvog Prajda, a vidite nas danas. Želimo da verujemo da će država poslati poruku društvu da homofobično i transfobično nasilje nije dozvoljeno“, rekao je organizator Prajda Boban Stojanović.

„Vlast najavljuje Deklaraciju protiv homofobije“

Upravo takva poruka biće njihov prvi zadatak, najavljuju na Prajdu članovi skupštinskog odbora za evropske integracije.

„Za nekoliko dana, najkasnije do kraja jeseni, sačinimo i pred narodne poslanike postavimo deklaraciju protiv homofobije“, rekla je predsednica skupštinskog odbora za evropske integracije Marinika Tepić.

U šetnji su učestvovale brojne javne ličnosti, opozicioni i političari vladajućih stranaka. Oni ističu kako je se Parada ponosa održava u atmosferi sa mnogo manje tenzija nego ranije.

„Da li je super – nije super, da li je bolje – bolje je. Čini mi se da idemo pravim koracima. Svaki čast organizatorima na hrabrosti. Nisam aktivista, ali meni ovo jako puno znači za moj grad i za moju zemlju“, rekla je ministarka javne uprave Ana Brnabić.

Bojan Pajtić je rekao da je veoma važno da kao  država i narod pokažemo da poštujemo različitosti.

„Danas Beograd i Srbija šalju poruku da umemo da se ponašamo civilizovano, evropski i umemo da negujemo odnose među ljudima“, rekao je on, napominjući da je DS privržena ljudskim pravima.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da se Beograd pridružuje gradovima koji dele evropske i civilizacijske vrednosti i da se Srbija kao i njen glavni grad menjaju.

„To znači da se Srbija menja da postaje normalna zemlja. Da se Beograd menja i da počinjemo da delimo iste vrednosti kao one narodi, oni zemlje sa kojima želimo da budmo u budućenosti“, rekao je Pajtić.

A iz Evropske unije pozdravljaju održavanje parade, ali navode da će Srbija na putu ka Uniji morati da unapredi odnos prema LGBT populaciji primenom akcionog plana za poglavlje 23.

„I u okviru tog poglavlja vrlo dobar plan za borbu protiv diskriminacije uključujući i diskriminaciju protiv LGBT zajednice“, rekao je šef Delegacije Evropske unijeMajkl Devenport.

Da to neće biti brz i lak proces pokazuje i parola na jednom od prozora duž trase kojojm se kolona kretala koja poziva na vraćanje sodomije u krivična dela.