Dualno obrazovanje priprema mlade za podređen položaj

Vesti 18. sep 201610:18 > 10:20
Podeli:
Izvor: N1

Pisac Goran Skrobonja kaže da su se sve reforme obrazovanja u Srbiji, do sada, završavale bezuspešno, pa ne misli ni da će naredna koja ima za cilj uvođenje dualnog obrazovanja imati drugačiji ishod.

Sistem dualnog obrazovanja uveden je u Austriji, Nemačkoj i ostalim zemljama srednje Evrope kako bi se mladim generacijama migranata, koje ne znaju nemački jezik, omogućilo da se osposobe i rade, zarađuju za život, rekao je on gostujući u Novom danu N1 televizije.

Dodaje da su to, uglavnom, osposobljavanja za neke manuelne poslove koje građani tih država izbegavaju da rade. “Ako je tako, naša omladina se time priprema za neku vrlo podređenu ulogu u privrednom miljeu i čini mi se da će biti bezuspešno”.

Skrobonja naglašava da je neophodno, da bi neka reforma prosvete profukcionisla, da se reši status prosvetnih radnika. “To je alfa i omega svega, da se uvedu platni razredi i da se osigura njihov status kako bi obrazovali omladinu kako treba”, navodi on.

Komentarišući Paradu ponosa, koja se danas održava u Beogradu, Skrobonja kaže da je očigledno da se, po pitanju Parade ponosa, promenila atmosfera u odnosu na pre nekoliko godina. “Ne mogu da se ne setim neprijatnog osećaja kada smo gledali izveštaje sa prvog Prajda, gde su učesnici izgledali uplašeno, kao da su u rezervatu”.

Goran Skrobonja je govorio i o novoj knjizi Bila Brajsona „Putovanje u Mali Dribling“, koju je preveo, svom novom romanu, znamenitim ličnostima…

Pogledajte snimak celog gostovanja: